Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Jeroen Stomphorst

Jeroen Stomphorst is sportpresentator bij de NOS. Hij is geboren op 22 december 1972 te Hilversum. Na zeven jaar als nieuwslezer bij Radio 3FM te hebben gewerkt, is Stomphorst sinds 2005 presentator van onder meer het televisieprogramma Studio Sport. Samen met zijn vrouw en twee kinderen woont hij in Amersfoort. Stomphorst heeft een voorliefde voor, logischerwijs, sport, maar ook voor harde gitaarmuziek.

Opleiding & loopbaan

Jeroen Stomphorst voltooide in 1995 zijn opleiding Journalistiek Management aan de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle. In deze tijd liep hij stage bij het Utrechts Nieuwsblad, voor de regioredactie Utrecht-West. “Ik vond het een geweldige tijd en als ze me een baan hadden aangeboden, was ik er nooit weggegaan”, gaf hij in gesprek met het AD toe. “Ik kende daar niets of niemand, maar vond het heerlijk om het gebied door te crossen op zoek naar bijzondere verhalen.”

Na zijn studie ging Stomphorst aan de slag bij RTL Sport en schreef hij onder meer voor de Teletekstpagina’s van RTL, tot hij op aanraden van een collega op zoek ging naar een plek op de radio. In 1998 begon Stomphorst als nieuwslezer bij Radio 3FM. Hij en vier collega’s richtten het 3FM Nieuws op, een speciale nieuwsredactie die nu 3FM NOS Headlines heet. Met het nieuwsteam won hij in 2002 de radiovakprijs Marconi Award voor het beste informatieve programma. Stomphorsts specialisme was toen al de sport.

In 2005 trad Jeroen Stomphorst aan bij de NOS als presentator van Studio Sport. Samen met Henry Schut moest hij de leegloop naar Talpa opvangen. Presentatoren als Humerto Tan en Jan Joost van Gangelen waren namelijk naar deze commerciële zender vertrokken. Sinds Nieuwsuur in 2010 van start ging, brengt Stomphorst ook in dit programma regelmatig het laatste sportnieuws. Voor de NOS maakte hij verder nog ochtendprogramma’s rond de Olympische Spelen van 2012 in Londen (Good Morning London) en die van 2014 in Rio de Janeiro (NOS Studio Rio).

Sinds 2007 combineert Stomphorst zijn televisiewerk met radio maken. Vanaf 2007 presenteert hij Langs de Lijn, vast op zondagavond, maar ook regelmatig op andere dagen. Tussen 2008 en 2010 kwam hier iedere woensdag BNN Today op Radio 1 bij. Voor het EK Voetbal in 2016 maakte Stomphorst Radio 1 Sportzomer.

Moord op Fortuyn

Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 vermoord, vlak voor de studio van Radio 3FM waar Jeroen Stomphorst op dat moment aan het werk was. Hij was dan ook als een van de eersten ter plekke. Nog voordat de hulpdiensten arriveerden, kwam Stomphorst met collega Peter de Vries bij de stervende Fortuyn. Daarna was hij een van de eerste verslaggevers die ter plekke live verslag deed van de laatste stand van zaken. Tegenover Panorama gaf hij toe dat hij in deze chaotische situatie niet wist wat te doen en dus maar overging op wat hij wel kon: verslag doen. Het was dan ook “de meest bizarre dag mee van mijn leven”, liet Stomphorst aan de NOS weten. “We stonden in het oog van de storm en deden er verslag van.”

Blunder Olympische Spelen

Na de uitschakeling van shorttracker Sjinkie Knegt op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen van 2018 had Jeroen Stomphorst niet door dat zijn microfoon nog openstond. “Iedereen door, behalve de kanshebber, godver hey, sjezus”, klonk het live op nationale televisie. Direct na het incident reageerde hij lachend dat zijn teleurstelling blijkbaar te horen was geweest. Later bood hij op de radio bij 3FM zijn excuses aan en vertelde het “heel vervelend” te vinden dat het hem ontglipte. Ondanks de excuses confronteerde Panorama hem hiermee, hoewel met een knipoog, toen hij beweerde dat hij nooit schreeuwend of vloekend op televisie te zien zou zijn: “Vergeet niet: ik ben een op-en-top professional.” Stomphorst gaf toe dat hij ondanks zijn objectiviteit wel degelijk meeleefde en zich even had laten gaan, zonder dat dit ten koste ging van zijn kritische houding. Hij dacht bovendien niet meer live te zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code