Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Janine Abbring

Janine Abbring is een programmamaker, journaliste en presentatrice, bekend van onder meer De Jakhalzen in De Wereld Draait Door, Zomergasten en Vroege Vogels. Met Arjen Lubach scoorde zij in 2001 onbedoeld de hit Jelle, als het duo Tido en Slimme Schemer. In deze periode hadden de twee ook een relatie. Jaren later werkt Abbring weer samen met Lubach, sinds zij in 2014 bij Zondag met Lubach als eindredacteur begon.

Jeugd en opleiding

Janine Abbring werd geboren in Groningen op 5 februari 1976. Ze groeide op in het Drentse Roden, maar verhuisde later met haar ouders en zus naar Warffum, in Groningen. Op de middelbare school werd zij gepest, vertelde Abbring aan het magazine Vrouw van de Telegraaf. “Als ik naast bepaalde kinderen ging zitten, zochten zij een andere plek”, herinnert Abbring zich. “Ik kreeg nare opmerkingen naar mijn hoofd.” Na enkele maanden is zij daarom van middelbare school gewisseld. Maar: “Als ik die pesters van mijn oude school tegenkwam, pakten ze mijn tas af en gooiden ze de inhoud leeg boven het spoor.”

Daarna studeerde Abbring journalistiek aan Windesheim in Zwolle tussen 1994 en 1999, in de afstudeerrichting Geschreven Pers.

Sinds 2006 woonde Janine Abbring in een kleine boerderij in Westeremden, in Groningen. In 2014 verhuisde zij naar Amsterdam, maar vertrok in 2018 weer. Ditmaal streek zij neer in Hilversum.

Carrière

Nadat zij was afgestudeerd, werkte Abbring vanaf 1999 bij de kunstredactie van het Groninger Dagblad, voordat zij in 2001 de overstap naar RTV Noord maakte. Daar trad zij op als verslaggeefster en presentatrice. In datzelfde jaar parodieerde Abbring samen met Arjen Lubach het nummer Stan van Eminem en Dido. Het nummer Jelle bereikte onverwacht de derde positie in de Nederlandse Top 40.

Voor RTV Noord maakte Janine Abbring onder meer 30 dagen Delfzijl, een tiendelige televisieserie die zij met haar in 2007 opgerichte productiebedrijf Nine Lives produceerde. In augustus 2007 verscheen Abbring voor de laatste keer op RTV Noord.

Landelijke bekendheid verkreeg Abbring door haar verschijningen in DWDD-rubriek De Jakhalzen, vanaf april 2009 tot maart 2011. Vanaf 2011 ging Abbring bij de VARA aan de slag als presentatrice van Vroege Vogels, dat de VARA zowel op televisie als op de radio uitzond. Hiermee stopte zij in 2015, om vanaf de zomer van 2017 af en toe als gastpresentatrice terug te keren.

In 2014 werkte Janine Abbring aan het NTR-programma Factcheckers. Daarnaast is Abbring sinds september van dat jaar eindredacteur van satirische latenightshow Zondag met Lubach, winnaar van de Zilveren Nipkowschijf in 2016 en de Televizierring in 2017.

Vanaf 2017 presenteerde Abbring interviewprogramma Zomergasten. In maart 2019 maakte de VPRO bekend dat zij ook dat jaar weer de presentator van Zomergasten zou zijn. In de 32-jarige geschiedenis van het programma is Abbring de vierde presentator die het minstens drie jaar volhoudt.

Wie is de Mol

Tijdens opnames voor Wie is de Mol 2013 in juni 2012 raakte Janine Abbring ernstig gewond, toen zij in Zuid-Afrika vanaf elf meter hoogte in het water sprong en een ruggenwervel verbrijzelde. “Toen ik aan de kant was gehesen, zei iedereen: niks aan de hand, je kwam goed terecht, met je voeten in het water”, blikt zij later in De Volkskrant terug op haar abrupte einde aan Wie is de Mol. “Maar ik weigerde overeind te komen, ik voelde meteen dat er iets heel erg stuk was.”

Abbring werd geopereerd en herstelde van het WIDM ongeluk, maar blijft op momenten last van haar rug houden. Zo liet zij in 2018 weten dat het goed met haar ging, maar dat een avond op hakken lopen direct door haar lichaam werd afgestraft. “Als ik toegeef aan zelfmedelijden en minder beweeg, wordt de pijn weer erger”, aldus Abbring in Vrouw.

Het ongeluk van Janine Abbring maakte haar deelname aan Wie is de Mol vroegtijdig bekend. Daarnaast leverde het haar als een geluk bij een ongeluk een grotere naamsbekendheid op en werd zij vaker voor interviews gevraagd.

Onderscheidingen

In oktober 2017 ontving Abbring de Sonja Barend Award, de prijs voor het beste televisie-interview van het seizoen, voor haar Zomergasten-interview met Eberhard van der Laan, de ten tijde van de uitreiking inmiddels overleden burgemeester van Amsterdam. Bij De Wereld Draait Door, waar Abbring de prijs uit handen van Sonja Barend zelf ontving, liet de interviewster weten niet veel over het interview te hebben willen praten. Van der Laan was destijds pas kortgeleden begraven. “Ik ben heel trots, maar het is heel dubbel”, aldus Abbring.

In datzelfde jaar riep het feministische maandblad Opzij Janine Abbring in de Opzij Top 100 uit tot de invloedrijkste vrouw van Nederland in de categorie Media.

Relaties

In De Volkskrant licht Abbring toe waarom zij begin jaren ’00 haar relatie met Lubach verbrak. Hij leek minder verliefd op haar te zijn, dan zij op hem. “Ik heb die relatie met Arjen zelf verbroken en op een gegeven moment gezegd: ‘joh, dit gaat nergens over, laten we gewoon vrienden zijn’”, legt Abbring uit. Anno 2019 is Janine Abbring samen met haar Zweedse vriend, met wie zij overigens niet samenwoont. “Hij is echt een stadsjongen, volgens mij zou hij doodgaan in ’t Gooi”, grapte Abbring na haar verhuizing naar Hilversum in 2018. “Ik heb nog nooit samengewoond, nooit die behoefte gehad.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code