Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Jan Mulder

Johan Mulder, beter bekend als Jan Mulder, is een bekende voetballer, criticus, en schrijver. Hoewel Mulder een aardig potje kon voetballen heeft hij met name na zijn loopbaan als sportman meer bekendheid gekregen. Sinds juni 2014 is Mulder regelmatig te zien op de Belgische televisie waar hij als voetbal criticus de nabeschouwing voorziet van commentaar. In dit achtergrondartikel leest u meer over zijn uiteenlopende carrières.

Carrière als voetballer

Jan MulderVoetballer Jan Mulder begon zijn carrière bij de Belgische voetbal club RSC Anderlecht. Hij werd door de club ontdekt tijdens een wedstrijd tegen VV Zwaagwesteinde. Al vroeg in zijn carrière viel Jan Mulder met zijn voetbalteam in de prijzen. Viermaal werd Mulder Belgisch landskampioen in de zeven jaren dat hij voor Anderlecht speelde. Hij viel op in de voetbalwereld doordat hij een sterk wisselend temperament had. In het begin van de jaren ’70 werd er van zowel de kant van Ajax als de kant van Feyenoord aan Mulder getrokken. Uiteindelijk koos Mulder in 1972 voor Ajax, tot grote teleurstelling van Feyenoord en zijn supporters. Helaas bleek de carrière van Mulder korter dan verwacht omdat hij noodgedwongen door een knieblessure moest stoppen met spelen in 1975.

Carrière als columnist en schrijver

Buiten het feit dat Jan Mulder ongelooflijk veel talent had voor voetbal, bleek hij ook nog een geweldig schrijver te zijn. Kort nadat hij zijn sportcarrière had moeten opgeven ging hij aan de bak als schrijver voor verschillende bladen en kranten. Zo schreef hij onder andere columns voor Elsevier en De Tijd. Niet alleen in bladen en kranten kon Mulder zijn teksten kwijt, ook trok hij samen met Remco Campert (met wie hij ook al een column startte bij de Volkskrant) een aantal jaar door Nederlandse theaters met een zelf ontwikkeld literair programma. Deze programma’s hadden de naam “De Teen” en “Herinneringen”.

Carrière als voetbalanalyticus

Hoewel de leeftijd van Jan Mulder inmiddels toelaat om met pensioen te gaan, is hij nog altijd fanatiek bezig met het analyseren van voetbalwedstrijden. Tijdens het WK 2014 is hij zelfs na-beschouwer bij de Belgische sportomroep. Samen met Johan Boskamp was Mulder te zien bij de nabeschouwing van Spanje-Nederland, waarbij Nederland met 1-5 won van Spanje. Boskamp en Mulder bleken het overigens niet altijd met elkaar eens te zijn, want tijdens deze nabeschouwing verkocht Boskamp Mulder een klap wegens zijn opmerking over de wedstrijd.

Jan Mulder, De Biografie

In 2010 schreven Guido Derksen, Hugo Borst, Wessel Penning, Jaap Visser, Francois Colin en Raf Willems het boek: Jan Mulder. Het is een geautoriseerde biografie over het leven van Jan Mulder. Zo wordt er verteld hoe hij als kind gelukkig opgroeide in het Groningse stadje Winschoten, en waar hij zijn succes als zowel voetballer en columnist aan te danken heeft. Met name het deel waarin Mulder geblesseerd raakt en in aanmerking komt met verschillende journalisten en kunstenaars geeft de ommekeer van zijn leven als profvoetballer naar het leven als schrijver en analyticus goed weer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code