Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Herman van der Zandt

Herman van der Zandt werd geboren in 1974 op 9 augustus in het Brabantse Breda. Al op jonge leeftijd kwam de affiniteit met radio naar voren. Hij maakte dan ook samen met zijn broer op 14 jarige leeftijd verschillende programma’s bij de ziekenomroep van Breda genaamd Studio Audio. Bij deze omroep maakte hij het jongerenprogramma Zwamneus en Co. Herman vertrekt na het behalen van zijn VWO diploma in Breda, naar Utrecht. In zijn eerste studiejaar heeft hij fysische geografie gestudeerd aan de Universiteit. Dit bleek echter niet zijn passie te zijn en dus wisselde hij deze studie in voor de studie Geschiedenis. Omdat Herman zijn voorkeur uit ging naar het werken in de mediawereld zorgde hij voor een stage bij het Radio 1 Journaal. Hier heeft hij met veel plezier zijn eerste werkervaringen opgedaan.

Verloop van Carrière

Herman van der ZandtToen Herman was afgestudeerd viel zijn oog op een vacature voor de functie van redacteur-presentator voor het NOS-radionieuws. Na de sollicitatieprocedure wordt hij aangenomen. Hier werkt hij met veel plezier voor de radio. Na slechts een half jaar van redactie werk is hij al te horen als nieuwspresentator. Zijn eerste grote nieuwsitem dat hij heeft gepresenteerd was het extra bericht van 3FM nieuws over de moord op Pim Fortuyn.

Binnen de NOS verandert er een aantal dingen waardoor televisie en radio meer met elkaar zijn gaan samenwerken. Hierdoor vindt van der Zandt steeds meer zijn plek bij televisie. Vanaf November 2005 is hij eindredacteur op de 24-uursredactie. In 2006 maakte Herman zijn eerste TV debuut op de Nederlandse Televisie waarbij hij te zien is als journaalpresentator. Nog geen twee jaar later werd bekend dat Herman deel uit zal gaan maken van het vaste team van presentatoren van het NOS journaal. “Als presentator heb je diverse rollen. Altijd ben je de communicator, maar soms gaar je nieuws live op de zender of geef je duiding bij beelden die binnenkomen. Het verschilt dus.”

Leuke bijnamen (Herman de Schermman)

Herman van der Zandt is bij het publiek een zeer geliefd presentator. Hij heeft in de loop van zijn carrière twee grote bijnamen gekregen. De eerste bijnaam: Herman Touch, had hij te danken aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Tijdens deze verkiezingen kwam de NOS met een nieuw hulpmiddel: een groot Touch screen waarbij de verkiezingen konden worden bijgehouden. Doordat van der Zandt dit nieuwe apparaat met zoveel overtuiging bediende werd hij op slag bekend en kreeg de bijnaam Touch Herman. Nog geen 2 jaar later waren in Nederland de Tweede Kamerverkiezingen. Ook hier was van der Zandt de presentator die met behulp van het grote Touch screen de kijkers op de hoogte hield van de uitslagen. Hier kreeg hij zijn tweede bijnaam: Herman de Schermman. Deze bijnaam stond dan ook op nummer 1 in de #-hitlijst van Twitter. #hermandeschermman kwam in vele berichtjes naar voren.
Herman van der Zandt won tijdens het Groot Dictee 2012 gemaakt door Adriaan van Dis. Hier won hij van alle bekende Nederlanders en Vlamingen. Hij had slechts 17 fouten in zijn dictee!

Jozephine Trehy

Herman van der Zandt is sinds 2011 getrouwd met zijn vriendin Jozephine Trehy. Hij heeft haar op de werkvloer van de NOS leren kennen en ze zijn inmiddels dus al een aantal jaar getrouwd. Herman heeft naast zijn Jozephine een grote liefde voor wielrennen, zijn belangrijkste hobby. Over zijn verdere persoonlijke leven valt niet te veel te vertellen omdat Herman er expres voor gekozen heeft dit zo veel mogelijk uit de publiciteit te houden.

One comment

 1. Carien LOKENBERG

  IK WIL GRAAG EEN GROOT COMPLIMENT GEVEN AAN HERMAN, VANWEGE ZIJN BIJDRAGE AAN HET LIVE- PROGRAMMA VAN WOENSDAG TOEN DE VLIEGTUIGEN AANKWAMEN .
  ZO INGETOGEN, ZO NETJES GESPROKEN, RESPECTVOL.
  EEN GROOT VOORBEELD VOOR IEDEREEN.
  BEDANKT HERMAN.
  VRIENDELIJKE GROETEN,
  Carien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code