Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Guido van Woerkom

Guido van Woerkom werd geboren in Arnhem op 9 augustus 1955. Sinds 1999 is hij hoofddirecteur van de ANWB. Begin 2014 liet hij Nederland weten te stoppen als directeur. Eind mei 2014 werd bekend dat Guido van Woerkom de nieuwe Nationale Ombudsman zou gaan worden, maar half juni is bekend geworden dat van Woerkom heeft besloten om toch af te zien van zijn benoeming tot ombudsman. Voorafgaand aan zijn baan bij de ANWB en de bekendmaking van zijn nieuwe functie als ombudsman heeft hij vele andere banen gehad. In dit artikel leest u meer over van Woerkom, zijn jeugd, hobby’s, carrière, en de onrust over zijn benoeming tot ombudsman.

Jeugd, Studie en Hobby van Guido

Guido van WoerkomGuido van Woerkom groeide op in Arnhem, waar hij de oudste was uit een gezin met zes kinderen. Zelf denkt hij dat dit misschien de reden is geweest dat hij een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft gekregen. Hij ging na zijn middelbare school studeren aan de Universiteit van Leiden. In 1980 studeerde hij hier af nadat hij zijn studie rechten had voltooid. Van Woerkom heeft na zijn studie geen minuut stilgezeten en is direct begonnen met zijn carrière. Zijn grootste hobby is in zijn latere leven altijd zijn gezin geweest. Maar ook een lekker stukje fietsen ziet van Woerkom als een genot. Bovendien loopt hij ook zo nu en dan een paar holes op de golfclub. Van Woerkom liet weten in een interview met de E.O dat hij het liefst naar klassieke muziek luistert.

Carrière van van Woerkom

Nadat Guido van Woerkom was afgestudeerd aan de universiteit van Leiden ging hij werken als secretaris bij de Raad voor het Filiaal-, en Grootwinkelbedrijf. In 1984 haalde supermarktketen Albert Heijn Van Woerkom naar hun bedrijf. Na 6 jaar daar gewerkt te hebben, stapte Van Woerkom in 1990 over naar een communicatieadviesbureau in de BBDO Groep Nederland waar hij directeur werd. In augustus 1999 volgde hij Paul Nouwen op als hoofddirecteur van de ANWB. Begin 2014 liet hij weten dat hij per augustus 2014 terug zal treden als hoofddirecteur van de ANWB. Zijn opvolger is Frits van Bruggen.

Privéleven

Guido van Woerkom is getrouwd en heeft twee kinderen (een zoon en een dochter) van 20 en 22 jaar oud. Zijn vrouw is arts en het leven van het gezin van Van Woerkom heeft dus altijd bestaan uit drukke lange dagen. Van Woerkom zegt zelf in een interview met de Intermediair dat hij altijd heel erg zorgvuldig is geweest met zijn relatie en kinderen. Overigens heeft hij nooit overwogen om minder te gaan werken. Van Woerkom probeerde altijd om in de weekenden iets leuks te doen met zijn kinderen. Zijn vrouw en hij hebben er dan ook nooit aan gedacht om een au-pair te nemen die de taak van de kinderen op zich kon nemen.

Van Woerkom Geen Ombudsman

Eind mei 2014 werd bekend dat Guido van Woerkom zou worden voorgedragen als de nieuwe ombudsman en opvolger van Alex Brenninkmeijer. Dit nieuws kwam niet voor iedereen als positief naar buiten. Van Woerkom zou in 2010 op een congres van wagenparkbeheerders hebben gezegd dat hij zijn vrouw liever niet met een taxi liet reizen, omdat er “nog wel eens een Marokkaan achter het stuur zou kunnen zitten”. Hoewel de uitspraak gezien moet worden in het licht van de vele misstanden in de Amsterdamse taxibranche, zorgde deze uitspraak destijds voor enige verwarring. Van Woerkom heeft destijds hierover zijn spijt betuigd. Of zijn spijtbetuiging voldoende is geweest zal nog moeten blijken. Toen eenmaal bekend werd dat Van Woerkom zou worden aangesteld als nieuwe ombudsman schreef de Marokkaanse gemeenschap een brief gericht aan alle fractievoorzitters van de Tweede Kamer waarin ze vragen de benoeming van Van Woerkom als nieuwe ombudsman tegen te houden. Half juni is bekend geworden dat Van Woerkom toch afziet van zijn benoeming als ombudsman omdat hij rond dezelfde periode voor de tweede keer in onderwerp van publiek is geworden. Ditmaal ging het over het bedrag dat hij meekrijgt (maar liefst 300.000 euro) bij zijn vertrek bij de ANWB.

One comment

  1. Kor

    Wat ik in dit stuk mis, is de vraag wat Van Woerkom heeft bereikt/gepresteerd als directeur van de ANWB. Mijn conclusie daarover is, dat onder zijn leiding de ANWB is verworden tot een commerciële organisatie, die de belangen van de automobilist verkwanselt. Zo heeft de ANWB heeft tot op heden niets gedaan aan de zwendelarij met brandstofverbruiks-opgaven van autofabrikanten, waarmee al jarenlang stelselmatig zwart-op-wit gefraudeerd wordt. Dit is uiteraard onaanvaardbaar en grootschalige misleiding van de consument/automobilist, maar de ANWB verkoopt sinds enkele jaren zelf nieuwe auto’s. Hierdoor heeft zij zelf belang bij gunstige verbruikscijfers, maar daardoor kan zij uiteraard niet meer op komen voor de belangen van de automobilist. Ben benieuwd of Van Woerkom dit jarenlang voortmodderende probleem gaat oppakken als ombudsman. Dan moet ie zijn eigen ANWB voor het gerecht slepen en dat zie ik niet gebeuren…….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code