Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Gerard Kemkers

Gerard Kemkers

Gerard Kemkers is op 8 maart 1967 geboren in Groningen. In Nederland is Gerard Kemkers vooral bekend als coach van schaatser Sven Kramer. De naam Gerard Kemkers werd helemaal bekend nadat hij op de Olympische Winterspelen in Vancouver van 2010 Sven Kramer de verkeerde baan instuurde waardoor Kramer zijn kans op de gouden medaille aan zijn neus voorbij zag gaan. Zelf was Kemkers in een ver verleden ook schaatser.

Gerard Kemkers is opgegroeid in Groningen. Nu woont hij samen met zijn vrouw in Peize. Dit is een dorpje in de provincie Drenthe. Gerard Kemkers is getrouwd met voormalig schaatsster Elke Felicetti. Samen hebben zij twee kinderen. Gerard werkt tegenwoordig als gymleraar en schaatscoach. Doordat hij hier zo druk mee is moet hij wel eens wat tijd van zijn privéleven inleveren om zijn werk goed te kunnen blijven doen. Hij zegt zelf wel iemand te zijn die werk en privé volledig gescheiden houdt.

Olympische Winterspelen in Calgary 1988

In 1988 deed Gerard Kemkers mee met de Olympische Winterspelen in Calgary. Hij reed hier de vijf kilometer en won hiervoor een bronzen plak. Dit was zeer indrukwekkend, maar toch werd er ook gepraat over een ander onderwerp. Op de tien kilometer kwam Kemkers ten val. Het begin van de tien kilometer race begon hij erg goed. Hij begon met een sterke start en lag ook nog eens op koers voor een podiumplek. Toen Kemkers vier ronden had geschaatst ging het helaas mis. Kemkers was destijds twintig jaar, en ging zomaar onderuit. “Ik dacht op dat moment alleen maar: als alles was gegaan zoals ik had gewild, dan had ik goud gepakt”, zei Kemkers toen hij in 2002 terug keek op zijn bizarre val. “Daarvan ben ik overtuigd. Ik weet nog wat ik daarna deed. Ik liep tussen de huizen achter de schaatshal en ik dacht: dit ga ik gebruiken om de komende vier jaar zo goed te worden, dat ik bij de Spelen in Albertville zal bewijzen wie de beste tien kilometerrijder is.”

Stoppen met schaatsen

Gerard Kemkers heeft de Olympische Spelen in Albertville helaas nooit meer gehaald. Toen Kemkers drieentwintig jaar oud was moest hij stoppen met schaatsen omdat hij last bleek te hebben van een “zwabbervoet”. Artsen zijn er nooit meer achter gekomen wat de precieze oorzaak is van deze “zwabbervoet”. Ze denken dat de val in Calgary er wel iets te maken mee kan hebben. Na 1988 kreeg Kemkers steeds vaker last van zijn voet, en hierdoor kon hij de basisprincipes van het schaatsen niet meer goed uitvoeren. Hierdoor besloot Kemkers in 1991 te stoppen met schaatsen.

Coach

Gerard Kemkers besloot om te gaan coachen. Hij werd coach van het succesvolle TVM-schaatsploeg. Het jaar 2007 is in zijn carrière een jaar dat er uit springt. Sven Kramer, die in het TVM team schaatst, werd zowel Europees-, als Wereldkampioen. Ireen Wüst behaalde een zilveren plak op de Europees Kampioenschappen en werd óók wereldkampioen. Gerard weet nog niet wanneer hij zal gaan stoppen met coachen. Hij geeft zelf aan dat als Ireen en Sven stoppen met het team, het voor hem misschien ook een mooie tijd is om afscheid te nemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code