Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Gaby Fling

Gaby Fling werd in de zomer van 1975 geboren in Amsterdam Oud-Zuid. In 1987, toen haar ouders uit elkaar gingen, werd Fling naar een internaat gestuurd waar ze tot haar zeventiende levensjaar is gebleven. Deze periode was voor de toen nog maar twaalfjarige Fling een moeilijke tijd, waarin zij het gevoel kreeg dat ze er helemaal alleen voor stond. Haar ouders vonden veel reizen en op een zo vrij mogelijke manier leven op dat moment belangrijkere bezigheden dan de opvoeding van hun eigen dochter. Deze periode was voor Fling dan ook van grote invloed op de ontwikkeling van haar talent in fotograferen. Constant was zij op zoek naar alles wat zij als schoonheid zag in het internaat waar zij zich bevond. Haar oog voor details heeft Fling toen al ontwikkeld en het fundament voor haar carrière als fotografe werd toen stukje voor stukje al gelegd.

Opleiding

Gaby Fling

Toen Gaby Fling zeventien was, begon ze te werken bij grote modeketens zoals Pauw en Ralph Lauren. Hierdoor deed zij een hoop ervaring op in de styling wereld en leerde ze haar eigen smaak steeds meer te ontwikkelen. Bovendien kon ze door hier te werken haar studie bekostigen die ze volgde aan de Akademie Vogue in Amsterdam. Bij deze academie werd zij opgeleid tot volwaardige styliste, wat zij van nature erg goed bleek te kunnen. Dit viel ook de grote modebladen op, want na een korte periode te hebben gestudeerd aan Akademie Vogue werd Fling gevraagd om de styling van modebladen zoals Elle en La Vie & Rose te doen. Dit was voor de jonge Gaby Fling een enorme uitdaging, maar het bleek niet helemaal de branche te zijn waar ze naar op zoek was. Fling wilde namelijk zelf de touwtjes in handen hebben in plaats van een onderdeel uit te maken van een groter geheel. Het ontbrak Fling dan ook niet aan doorzettingsvermogen, want in 2004 gaf zij haar eerste expositie in een galerie in Laren. Deze expositie bestond uit foto’s van zichzelf, waarmee zij vooruitstrevend was ten opzichte van het huidige ‘selfie-tijdperk’. Zij maakte de zelf-shots tijdens een evenement in Tuschinski in Amsterdam. Uit deze eerste expositie blijkt ook haar fascinatie voor het vrouwelijk schoon, want doordat zij zich tijdens het evenement verveelde, besloot Fling zichzelf op te sluiten in het toilet om daar vervolgens tientallen foto’s van zichzelf te maken. Dit resulteerde dan ook in, zoals hierboven beschreven, haar eerste werk, dat toepasselijk genoeg ‘Tuschinsky’ heet.

De Commerciële kant van Gaby Fling

Naar aanleiding van het eerste werk van Gaby Fling ontstond er veel vraag naar haar commerciële shoots. Het waren opvallend genoeg die modebladen waar Fling, waar zij al eerder voor werkte toen zij net begon aan de Akademie Vogue, die nu opnieuw om haar hulp vroegen, maar nu had zij zelf de volledige controle in handen. Dit gaf Fling een heerlijk gevoel: ze hoefde niet langer rekening te houden met anderen, maar vooral hoefde ze het niet meer alleen te hebben van haar eigen werk.

Het Onderwerp van Fotografie

Het mag inmiddels duidelijk zijn dat de vrouw en haar ronde vormen het onderwerp is van de fotografie van Gaby Fling. Voor Fling is de vrouw het “ultieme schepsel en de symbolisering van schoonheid”. Met name de esthetische weergave waarop Fling het vrouwelijk lichaam met haar foto’s weergeeft, geeft haar grote talent aan. Fling kan met haar foto’s zowel de voyeuristische manier van kijken weergeven als de schoonheid die het vrouwelijk lichaam met zich meebrengt. Haar foto’s hebben iets mysterieus over zich, doordat deze beperkt blijven tot het vrouwelijk lichaam en er nauwelijks gezichten worden afgebeeld. Fling is dan ook een zeer talentvolle fotografe die constant op zoek is naar esthetische perfectie.

Omdat Gaby Fling zulke mooie foto’s maakt, hebben wij hieronder wat extra foto’s toegevoegd.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code