Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Frederik Nubé

Frederik Nubé (43) is een ondernemer en specialist op het gebied van coatings voor o.a. warmtewisselaars en klimaatinstallaties. Hij heeft meer dan tien jaar ervaring in de internationale branche voor chemisch technisch onderhoud in diverse functies, waaronder hoofd inkoop en projectleider.

Vroege start carrière

Frederik Nubé groeit op in Gouda, waar hij in 1978 wordt geboren. Zijn ouders hebben beide drukke banen. Zijn vader bouwt in die tijd een middelgrote onderneming op, gericht op de verkoop van een computerbesturingssysteem. Nubé merkt al op jonge leeftijd dat stilzitten in de schoolbanken minder aan hem is besteed. Zodra hij zijn middelbareschooldiploma heeft behaald in 1995, besluit hij op 16-jarige leeftijd dat hij liever in de praktijk verder leert.

Via kennissen gaat hij aan de slag bij een transportbedrijf uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier krijgt Nubé mee wat hard werken inhoudt. Iedere dag gaat hij met de allereerste trein richting werk, en de mensen en bedrijven waar hij mee in aanraking komt in het werkgebied van de haven van Rotterdam maken grote indruk op hem. Wanneer hij bijna 18 jaar oud is, besluiten zijn ouders te verhuizen naar Utrecht. Nubé verhuist mee en stopt bij het transportbedrijf. Geïnspireerd door zijn ervaringen met de transportbranche volgt hij in Utrecht een opleiding tot vrachtwagenchauffeur, en hij behaalt diverse vergunningen en rijbewijzen, waaronder voor transport van gevaarlijke stoffen.

Tijdens zijn opleiding loopt hij stage bij het verhuisbedrijf Pot Verhuizingen, waar na het afronden van zijn stage actief blijft. Nubé geniet van de afwisseling en de combinatie van het fysieke werk en het geruststellen van mensen in een stressvolle situatie. De ene dag kan hij een BN’er verhuizen, de volgende dag iemand uit een arme arbeiderswijk. Dankzij zijn inzet en prestaties in zijn werk, wordt Nubé op 22-jarige leeftijd gevraagd om voorman te worden. Daarmee wordt hij de jongste voorman ooit, een functie die normaal gesproken om minimaal 8 jaar ervaring vraagt.

Overstap naar coatingbranche

Na zo’n 10  jaar met veel plezier te hebben gewerkt als voorman bij Pot Verhuizingen, vindt Frederik Nubé het tijd een nieuwe richting in te slaan. Hij raakt geïnteresseerd in het beroep van zijn buurman, actief als installateur van airconditioners. Op 27-jarige leeftijd wordt Nubé na sollicitatie aangenomen bij Blygold uit Houten, een groot Nederlands bedrijf dat internationaal actief is (inmiddels in 60 landen) en toonaangevend op het gebied van chemisch technisch onderhoud, onder andere aan airconditioners. Hij begint onderaan de ladder als monteur, wat een stapje terug is in functieniveau, maar wat door Nubé wordt ervaren als weer een stap vooruit op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Als monteur leert Nubé in de praktijk alles over preventief en correctief onderhoud aan warmtewisselaars en klimaatinstallaties, onder andere door middel van coatings. Hij is verantwoordelijk voor aspecten zoals reiniging, renovatie, desinfectie en conservering. Hij wordt dankzij goede prestaties ook op belangrijke internationale projecten gezet, waaronder projecten voor Blygold America Inc.

Hoofd inkoop bij Blygold

Hoewel nog relatief jong, heeft Nubé al veel werkervaring opgedaan, waaronder in een verantwoordelijke, leidinggevende functie. Mede hierom valt hij op tussen de andere monteurs en wordt hij na enkele jaren gevraagd om op het hoofdkantoor in Houten te komen werken als hoofd inkoop. Dit was op meerdere manieren een grote stap en verandering. Hij ruilde zijn praktijkwerk in voor een kantoorfunctie, waar onderhandelen en deals sluiten centraal stond. Zijn praktijkervaring gaf hem hierin een sterke basis, omdat hij de meeste aspecten en lagen binnen het bedrijf in detail kende.

Nubé drukt al snel zijn stempel als hoofd inkoop, onder andere door een bestaande leverancier van printapparatuur in te ruilen voor Konica Minolta met een betere, cross-border deal. Ook sluit hij een belangrijke internationale deal met verhuurbedrijf Hertz voor medewerkers in alle landen waar Blygold actief is.

Ervaring leidt tot succes

Naast zijn werkzaamheden als hoofd inkoop, wordt Frederik Nubé steeds vaker gevraagd om de vestigingsleider ondersteunen en projecten te begeleiden. Een belangrijk moment in de carrière van Nubé is wanneer omstreeks 2012 een melkpoederfabriek van Friesland Campina door Tetrapak in Beilen wordt uitgebreid en omgebouwd tot Nederlands grootste melkpoederfabriek voor consumptie door kinderen over de hele wereld. In die tijd is met name de vraag vanuit Azië enorm, door een schandaal in de Chinese sector voor babymelkpoederproductie. Blygold is gevraagd om de installaties in de fabriek chemisch technisch te reinigen en valideren, zodat het melkpoeder kan voldoen aan de zeer strenge hygiëne-eisen voor consumptie door kinderen.

Op voorspraak van Nubé wordt het aanvankelijke plan van Blygold op het laatste moment aangepast naar het gebruik van een nieuwe methode. Hier uit zich het voordeel van de jarenlange praktijkervaring van Nubé en zijn uitgebreid opgebouwde kennis en netwerk binnen de branche.  Uiteindelijk levert deze nieuwe aanpak een zeer grote productie-efficiëntiewinst op. Het succes zet Nubé op de kaart bij andere fabrieken in binnen,- en buitenland, waaronder een tweede nieuwe mega melkpoeder fabriek in Bedum, die graag zijn advies inwinnen.

Eigen ondernemingen

Zijn groeiende succes binnen de coatingbranche geeft Frederik Nubé energie, maar geeft hem ook het vertrouwen om na te gaan denken over het najagen van eigen dromen. Hij hoort verhalen van meerdere personen uit zijn netwerk die zelf succesvol zijn gaan ondernemen, wat hem inspireert om Blygold te verlaten en zelf iets op te zetten buiten de coatingbranche. In de loop der jaren bouwt Nubé een eigen onderneming succesvol van de grond af op in Utrecht. Daarnaast ontwikkelt hij ook andere ondernemingsplannen.