Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Fred Rutten

Op 5 december 1962 kwam Fred Rutten ter wereld in het Wijchen, Gelderland. Fred Rutten is al van jongs af aan erg betrokken in de voetbalwereld. Momenteel is hij een Nederlandse voetbaltrainer en voormalig betaald voetballer.

Carrière als speler en trainer

Fred RuttenDe voetballoopbaan van Fred Rutten is begonnen bij de amateurclub VV Alverna. Op 15-jarige leeftijd verhuisde Rutten naar FC Twente en in 1980 maakte hij zijn debuut in hun eerste elftal. Dit gebeurde onder leiding van de trainer Hennie Hollink.  Tot het jaar 1992 speelde Rutten bij FC Twente als centrale verdediger. Hij moest in dat jaar noodgedwongen stoppen met zijn voetbalcarrière als speler door een chronische heupblessure. In totaal heeft Fred Rutten 307 wedstrijden gespeeld voor FC Twente in de Eredivisie.

Nadat Fred Rutten niet meer verder kon als speler bij FC Twente, ging hij bij deze club als teambegeleider aan het werk. Het eerste seizoen waarin Rutten hoofdtrainer werd, was het seizoen van 1999-2000. Voor dit seizoen trainde Rutten onder andere de A-jeugd en de B-jeugdelftallen. Toen hij zijn tweede seizoen startte als hoofdtrainer bij FC Twente, werd de club voor het eerst in 24 jaar landskampioen. FC Twente nam toen onder leiding van Rutten de KNVB beker mee naar huis.

Rutten bij PSV

In 2001 besloot Fred Rutten om FC Twente, nadat hij deze club de hoofdprijs had bezorgd, te verlaten. Rutte vertrok toen naar PSV, om daar hoofd opleidingen te worden. Na het eerste seizoen dat hij daar doorbracht, besloot hij om tweede assistent-trainer te worden. In dat seizoen liet de hoofdtrainer Hiddink veel van het werk over aan Fred Rutten, doordat Hiddink zijn hoofdtrainerschap combineerde met het bondscoachschap in Australië.

Terug naar FC Twente

In maart 2006 kwam Fred Rutten weer terug bij FC Twente als trainer en technisch directeur. Het jaar erna, op 30 mei 2007, werd Rutten door het radioprogramma ‘NOS Langs de Lijn’ verkozen tot trainer van het jaar. Met name de vierde plaats van FC Twente in het seizoen 2006-2007 en de zeer aanvallende manier van spelen droegen bij aan het ontvangen van deze prijs. Ook bleek Rutten in dat seizoen gewaardeerd geworden door zijn collega’s, want ook door de trainersvakbond werd Rutten  in het tijdschrift ‘Sportweek’ genomineerd voor de beste trainer. Trainers tegen wie hij het toen moest opnemen waren Ronald Koeman (trainer van PSV), Louis van Gaal (trainer van AZ) en Henk ten Cate van Ajax. Louis van Gaal was toen de gelukkige winnaar, maar in het jaar 2008 werd Fred Rutten zelf verkozen tot trainer van het jaar.

Hoofdtrainerschap bij PSV

In 2009 tekende Fred Rutten voor een periode van drie jaar bij PSV. In de eerste twee seizoenen eindigde de club op de derde plaats in de competitie, wat als gevolg had dat zij niet mee konden doen aan de Champions League. In 2011 besloot PSV voor 28 miljoen euro te investering in nieuwe spelers. Eind 2011 besloot Rutten zijn contract bij PSV niet te verlengen, omdat hij na drie jaar op zoek was naar een nieuwe uitdaging.

Rutten bij Vitesse

Begin juni van het jaar 2012 werd duidelijk dat Fred Rutten de nieuwe trainer van Vitesse zou worden. Hij volgde hier John van den Brom op. Het begin van het seizoen van Rutten bij Vitesse begon voortvarend, maar in de winterstop eindigde de club op de vijfde plaats. Rutten gaf toen al aan dat hij het nodig vond dat er geïnvesteerd zou worden in de club als de club kans zou willen blijven maken op de titel. Dit lukte echter niet. Na de winterstop ging het bergafwaarts met Vitesse en na afloop van het seizoen werd besloot Rutten in samenspraak met de club dat het contract niet verlengd zou worden omdat de visies van hem en de clubeigenaar te ver uiteen liepen.

Rutten bij Feyenoord

Kort geleden werd bekend dat Rutten per 1 juli 2014 de taak als hoofdtrainer van Feyenoord op zich neemt. Hij neemt de taken over van voormalig trainer Ronald Koeman.

One comment

  1. Piet P

    Erg goedkoop clichee mannetje die Rutte. Overal lopen de zienswijze van hem en de club te ver uit elkaar. Gewoon wegwezen dus en het ga je goed bij Twente … daar is het toch al(weer) een rotzooitje. Daar valt weinig of niets te verprutsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code