Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Frans Timmermans

Frans Timmermans is sinds eind 2012 minister van Buitenlandse Zaken in het tweede kabinet-Rutte. Timmermans werd op 6 mei 1961 geboren in Maastricht. Op het moment van schrijven woont hij weer in Limburg, namelijk in Heerlen. De vader van Timmermans was kanselier bij Buitenlandse Zaken.

School & studie

Frans TimmermansFrans Timmermans doorliep het basisonderwijs in het Belgische Sint Stevens-Woluwe. Hierna zat hij door het werk van zijn vader op de internationale school ‘Saint George’s English School’ in Rome. In die tijd viel hij bij de ambassadeurskinderen buiten de toon: ‘Mijn vader verdiende niet veel. Wij gingen niet skieen, wij hadden geen dure kleren.’ In 1980 behaalde hij zijn atheneumdiploma op het R.K. Bernardinus College in Heerlen. In datzelfde jaar ging hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen Franse taal en letterkunde studeren. Vijf jaar later deed hij ook nog twee postdoctorale opleidingen in Nancy, Frankrijk: Franse letterkunde en Europees recht. In 1985 rondde hij zijn studie af. Frans Timmermans spreekt van huis uit Nederlands en Limburgs en spreekt daarnaast nog vijf talen: Duits, Frans, Engels, Russisch en Italiaans.

Carrière

In 1987 begon Frans Timmermans als ambtenaar bij de directie Integratie van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Ook daar werd hij weer met zijn neus op de feiten gedrukt wat zijn milieu betrof. Maar Timmermans haalde daar juist motivatie uit, hij dacht: ‘ik zal je wat laten zien’. Van 1988 tot 1990 was hij beleidsmedewerker bij de Directie Integratie Europa en volgde hij de diplomatenopleiding. Hierna was hij drie jaar tweede secretaris op de ambassade in Moskou. In 1993 keerde Timmermans terug naar Nederland, waar hij korte tijd werkte bij het bureau EG van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. Daarna ging hij in Brussel aan de slag als medewerker van Europees Commissaris Hans van de Broek. Na dit een jaar gedaan te hebben werd hij adviseur en particulier secretaris van Max van der Stoel, Hoge Commisaris voor de nationale minderheden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. In 1998 werd Frans Timmermans namens de Partij van de Arbeid (PvdA) lid van de Tweede Kamer. Krap negen jaar later werd hij in het kabinet Balkenende-IV staatssecretaris van Buitenlandse Zaken. Hierna keerde Frans Timmermans terug naar de Tweede Kamer, totdat hij op 5 november 2012 werd benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken van het kabinet-Rutte-Asscher.

Naast het ministerschap

Frans Timmermans is getrouwd en vader van vier kinderen. Hij heeft een zoon en dochter uit zijn eerste huwelijk en een zoon van tien, Max, en dochter van acht, Mare, met zijn huidige vrouw Irene. Na de geboorte van Mara kreeg Timmermans’ vrouw een hersenbloeding die zij overleefde. Timmermans is als minister van Buitenlandse Zaken veel vaker van huis dan toen hij nog Tweede Kamerlid was. De werkdagen slaapt Timmermans in Den Haag. Ook zit hij nogal eens in het buitenland. Timmermans bekleedde naast zijn politieke functies nog vele nevenfuncties. Zo was hij tussen 1995 en 2007 onder meer (gast)docent bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’. Ook was hij in 2011 twee maanden columnist bij het NRC Handelsblad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code