Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Frans Molenaar

De naam Frans Molenaar doet vast een belletje rinkelen, hij is een van de bekendste couturiers van ons land. Maar hoe is hij dit geworden en wie is hij precies? Frans Molenaar werd op 11 mei 1940 in Amsterdam geboren. Naar eigen zeggen heeft hij een heerlijke jeugd gehad en heeft hij veel van zijn ouders geleerd. Ook heeft zijn vader hem veel aangemoedigd en gestimuleerd om door te gaan. Het zakelijke heeft Molenaar van zijn vader, de creativiteit van zijn moeder. Hoewel zijn ouders niet zo vermogend waren, droeg zijn moeder altijd op maat gemaakte kleding van de kleermaker.

Carrière

Frans MolenaarIn 1955 ging Frans Molenaar naar de Vakschool voor Kleermakers in Amsterdam. Molenaar denkt dat hij zover is gekomen door de hulp van zijn vader, die verkoopdirecteur bij een confectiebedrijf was en een stageplaats bij Charles Montaigne in Parijs regelde voor zijn zoon. Ook deed hij privé-opdrachten in Nederland en Frankrijk. Hierna ging het snel bergopwaarts met de carrière van Molenaar. Als drieëntwintigjarige solliciteerde Molenaar in 1963 bij Gérard Pipart, de hoofdontwerper van Nina Ricci. Hij werd aangenomen en was tussen van 1964 tot 1966 eerste assistent-ontwerper haute couture. Toen hij terugkwam in Nederland opende Frans Molenaar in 1967 zijn eerste winkel Frans Molenaar Couture aan de Van Baerlestraat 14 in Amsterdam. Molenaar presenteert elk halfjaar een nieuwe collectie. In 2015 wordt de alweer de honderdste collectie van de couturier uitgebracht. Dit zal zijn laatste collectie zijn.

Frans Molenaar-prijs

In 1996 realiseerde Frans Molenaar de zogeheten Frans Molenaar-prijs. Dit is een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt om jonge ontwerpers met talent te stimuleren en bij te staan en de jury bestaat uit een kunsthistoricus, een professor van de University of the Arts in Londen en stylisten en fashionjournalisten. De prijs bestaat uit een groot geldbedrag, steun en advies van de couturier en de nodige publiciteit.

C&A collectie

Behalve ontwerpen van kleding is Frans Molenaar ook een persoonlijkheid an sich en verbindt hij dan ook dikwijls zijn naam aan bepaalde merken. In 1998 verbond hij zijn naam aan een speciale editie van Ford Ka en twee jaar later was hij als zichzelf in een aflevering van Westenwind te bewonderen. Ook ging Molenaar in 2003 een samenwerking aan met Pearle, waarbij hij brilmonturen voor (zonne)brillen ontwierp. Tussen 2009 en 2013 ontwierp Frans Molenaar een collectie voor C&A, die in alle winkels van de modeketen kwam te hangen waardoor hij een heen heel nieuw publiek bereikte. Behalve ‘Frans Molenaar at C&A’, de collectie getekend door Molenaar zelf, was er ook een lijn die ‘Selected by Frans Molenaar’ heette en zoals de naam al zegt ging om een selectie uit de C&A collectie. Door zijn werk voor de winkelketen werd Frans Molenaar ineens veel meer herkend op straat. Ook ontving hij mails en brieven van klanten die zijn collectie enorm waardeerden.

Naast mode

Frans Molenaar woont op het moment van schrijven in een herenhuis in Amsterdam. Hij is een fan van Jaguar: hij heeft al zeven bolides van het luxe automerk versleten. Zelf zei hij erover: ‘Ik ben natuurlijk een perfectionist en een ijdel mannetje. Mijn kleding is luxe, mooi, comfortabel en die Jaguar ook.’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code