Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Frank van Dalen

Frank van Dalen werd op 18 februari 1969 geboren in Hintham. Samen met zijn twee jongere zussen groeide hij op in Schaijk. In 1988 behaalde van Dalen zijn atheneum diploma aan het Maaslandcollege te Oss. Hier was hij hoofdredacteur van de schoolkrant. Daarnaast was van Dalen voorzitter van het lokale VVD-jongerencontact. In 1988 begon hij aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE), waar hij in 1995 afstudeerde als informatica-ingenieur. Momenteel is van Dalen voorzitter van de stichting Politieke Academie, lid van de partijcommissie Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking & Internationale Handel bij de VVD en LHBT coördinator bij het Human Rights Committee Liberal International.

Studententijd

Frank van DalenFrank van Dalen was in zijn studentenjaren actief op politiek en bestuurlijk gebied. Voor de JOVD (Jongeren Organisatie Vrijheid en Democratie), de jongerenorganisatie van de VVD, heeft hij de eerste voorlichtingsfilm over de JOVD gemaakt. Voor de JOVD is hij eerst in Eindhoven en vervolgens in het district Brabant bestuurslid geweest. In 1991 heeft van Dalen de verkiezingsstrijd om het JOVD-vicevoorzitterschap gewonnen. In hetzelfde jaar werd hij voorzitter van de pas opgerichte Groep 2000/ISO, een groep voor het behartigen van studentenbelangen. Het jaar daarop werd hij algemeen bestuurslid van het Interstedelijk Studentenoverleg. In 1994 trad van Dalen toe tot het Kamercentrale Bestuur van de VVD Tilburg en de partijcommissie Onderwijs & Cultuur van de VVD. Hij kreeg tweemaal de Academy Award in de categorie politiek van de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast was van Dalen tijdens zijn studie hoofdredacteur van LEF, het ‘onafhankelijk politiek kaderblad’ van de JOVD.

Gazing Performance Systems

In 1997 heeft Frank van Dalen een training- en adviesbureau opgericht, later genaamd Gazing Performance Systems Nederland.. Tot hij het bedrijf in 2006 verkocht was hij managing director. Gazing Performance systems helpt mensen te presteren wanneer ze onder druk staan. Dit gebeurt door hulp te bieden bij het in kaart brengen van de route naar betere prestaties van medewerkers.

Carrière

In 1999 richtte Frank van Dalen een tweede bedrijf op, dit bedrijf legt zich toe op kleinschalige nieuwbouwprojecten en nieuwbouwrenovaties in Amsterdam. Van 2005 tot en met 2007 heeft van Dalen als accountmanager gewerkt bij Procter & Gamble. Al op jonge leeftijd (in 1986) werd van Dalen actief lid van de VVD. Van 2004 tot 2006 was hij lid van de VVD-fractie in stadsdeel Westerpark in Amsterdam. Van 2009 tot 2011 is van Dalen tevens in Amsterdam gemeenteraadslid voor de VVD geweest waar hij het initiatief nam voor een nieuw programma dat erop gericht was om de economische kant van Amsterdam als ‘Gay Capital’ te versterken. Momenteel is van Dalen lid van de partijcommissie Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking en Internationale Handel van de VVD.

LHBT-belangen

Naast zijn politieke carrière zet Frank van Dalen zich tot op heden ook met verschillende organisaties in voor de gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s). In 1997 en 1998 heeft van Dalen de gay & lesbian marketing op de kaart gezet voor de Gay Games. Als voorzitter van de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit COC (het COC) heeft van Dalen zich vervolgens drie jaar lang ingezet voor gelijke rechten, emancipatie en sociale acceptatie van LHBT’s in Nederland en in het buitenland. COC beschikt als één van de weinige LHBT-organisaties ter wereld over een speciale consultatieve status bij de Verenigde Naties. COC streeft ernaar zoveel mogelijk hetero’s en LHBT’s mee te laten doen met het streven naar emancipatie, sociale acceptatie en gelijke rechten. Als voorzitter van Stichting ProGay, de officiële organisator van de Amsterdam Gay Pride, heeft van Dalen onder andere de Amsterdam Gay Pride georganiseerd. Hij heeft ervoor gezorgd dat het evenement een breder publiek aanspreekt en heeft meer diepte gegeven aan de inhoud van het evenement. Een aantal jaar later mocht de Gay Pride het dubbele aantal bezoekers ontvangen ten opzichte van de jaren ervoor. Momenteel is van Dalen LHBT coördinator bij het Human Rights Committee Liberal International. Deze organisatie werkt aan het verbeteren van het bewustzijn wat betreft mensenrechten. Op LHBT-gebied hebben ze onder andere het eerste LHBT-rechten seminar in Afrika georganiseerd. Tevens bieden ze expertise aan op het gebied van LHBT in landen waar deze mist.

Privéleven

Frank van Dalen is op het moment van schrijven vrijgezel en heeft geen kinderen. Hij heeft echter wel een hechte band met de kinderen van zijn zus, die hij wanneer mogelijk mee neemt op ontdekkingstocht door Amsterdam. Van Dalen houdt van reizen en combineert dit vrijwel altijd met zijn politieke en activistische werk. Dit kan variëren van zijn bezoek aan de gaypride in Uganda en het spreken met Afrikaanse politieke leiders in Zanzibar en Ivoorkust tot het verblijven in Egypte tijdens de revolutie en het staan tussen demonstranten op het Tahrirplein. Wanneer mogelijk gaat van Dalen graag naar Verbier in Zwitserland om hier te kunnen snowboarden, bij voorkeur off-piste door de poedersneeuw. Onder zijn hobby’s vallen ook uit eten gaan en koken. Wanneer van Dalen uit eten gaat heeft de Aziatische keuken de voorkeur, wanneer hij zelf kookt prefereert hij echter wildgerechten. Onder andere de kerstdiners met vrienden, veel-gangen diners met wildgerechten, worden graag door van Dalen verzorgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code