Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Fabrizio Manese

Fabrizio Manese is ondernemer en investeerder. Tegenwoordig is hij woonachtig in Italië. Daar verhuurt hij twee villa’s in de heuvelachtige Le Marche regio. Naast het verhuren van deze villa’s is Manese als oprichter of investeerder actief bij een aantal andere ondernemingen. 

Weg uit Nederland

Fabrizio Manese groeide op in Uitgeest. Zijn Italiaanse vader was regelmatig in het buitenland voor zijn werk. Hij was een voorbeeld voor Manese: reizen voor werk, dat wilde Manese later ook. Hoewel hij na zijn studie aanvankelijk als marketeer in Amsterdam aan de slag ging, liet hij Nederland achter zich. In 2015 trok Manese samen met zijn compagnons naar Thailand om een eigen marketingbedrijf op te richten, Gotzha.

Na vijf jaar hard werken om het bedrijf tot een succes te maken, besloot Manese weer terug naar Nederland te gaan. Daar vervolgde hij zijn loopbaan als ondernemer en investeerder. Samen met een goede vriend, Michael Hijlkema, richtte hij Hoofdbaas op. Samen bieden ze sinds 2021 online cursussen en één op één coaching aan voor mensen die last hebben van angst- en paniekaanvallen. Mensen kunnen door middel van de diensten van Hoofdbaas meteen, en wanneer het hen uitkomt, werken aan mentale weerbaarheid.

Naar Italië

Tegelijkertijd trok het buitenland toch weer Fabrizio Manese’s aandacht. Zijn liefde voor hospitality deed hem in 2020 besluiten om een villa in Italië te kopen, Villa Vittorio. Zijn gasten zich volledig thuis laten voelen en een onvergetelijke tijd bieden, dat is Manese’s kracht. De villa, gelegen op het Italiaanse platteland, verhuurt hij tegenwoordig voor verschillende doeleinden. Zo worden er luxe vakanties gehouden, yoga- en padelretraites georganiseerd en kunnen mensen de villa ook gebruiken voor workations.

Vier jaar later is Fabrizio Manese met zijn gezin geëmigreerd naar Italië nadat hij een tweede villa in dezelfde regio heeft aangeschaft. Het leven in de hospitality beviel hem zo goed dat hij samen met zijn vriendin besloot een tweede villa te gaan verhuren als trouwlocatie. Manese onderscheidt zich door zijn locaties net een beetje extra speciaal te maken: door middel van een kookworkshop, een treasure hunt of een buitenbioscoop.

Hoewel Fabrizio Manese tegenwoordig in Italië woont, is hij als ondernemer nog steeds betrokken bij verschillende projecten in Nederland. Met zijn partner heeft hij bijvoorbeeld verstelbare kimono’s ontworpen voor zwangere vrouwen: Kimama. Hij is ook partner bij Corpo, een bedrijf dat EMS-trainingen aanbiedt op werk. De trainingen werken met speciale pakken die elektronische signalen naar individuele spieren sturen. Fabrizio Manese zit als avontuurlijke ondernemer en investeerder dus niet stil.