Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Else Bos

Else Bos is sinds maart 2013 bestuursvoorzitter van pensioenuitvoerder PGGM. Else Bos zag in 1959 het levenslicht in Rotterdam. PGGM is de op een na grootste pensioenbeheerder van Nederland. Bos belegt namens vijf pensioenfondsen de ingelegde premiebedragen van 2,5 miljoen deelnemers. Bos beheert zo een pensioenpot van 134 miljard euro en kan dan ook een van de machtigste vrouwen van ons land genoemd worden.

Familie

Else Bos

Naar eigen zeggen dankt Else Bos haar nuchterheid aan het feit dat haar ouders en grootouders uit Groningen komen. De grootouders van Bos waren Groninger boeren en daardoor kreeg zij veel mee van de Groningse nuchterheid, maar ook van het aanpakken en ondernemerschap. Else Bos zelf is een Rotterdamse: de vader van Else Bos trok naar Rotterdam om daar ondernemer te worden. Hij had een technisch adviesbureau. De moeder van Bos was docent. Bos vindt het hebben van een familie belangrijk en omschrijft haar eigen familie als warm: ‘Je bent er voor elkaar als dat nodig is.’

Studie en carrière

Eind jaren zeventig ging Else Bos econometrie studeren aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze was indertijd een van de weinige vrouwen op de studie. Bos vond eigenlijk alles leuk en dus kwam er uit studiekeuze- en beroepstesten nooit een duidelijke studierichting. Toen ze uiteindelijk zelf ging wegstrepen bleef econometrie over. Naar eigen zeggen kwam dit omdat ze vooral goed was in de bètavakken. ‘Ik kan geen bloed zien, dus de medicijnenstudie viel af.’ Sociologie en psychologie paste op dat moment niet bij haar. En dus werd het econometrie. Na haar studie te hebben afgerond werkte Bos bij ABN, later bij ABN Amro, waar zij verschillende functies had. In 2001 maakte zij de overstap naar NIBC. Sinds 2002 is Bos in dienst bij PGGM. Ook hier vervulde zij diverse functies. In 2013 volgde Bos Martin van Rijn op als CEO van PGGM. Daarvoor was ze al enkele tijd plaatsvervangend CEO.

Vrije tijd

Op het moment van schrijven (2014) is Else Bos getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze woont met haar gezin in Amersfoort. Haar man werkt in deeltijd als docent wiskunde en statistiek, waardoor hij vooral de opvoeding van de kinderen op zich neemt. Bos maakt door haar functie als CEO namelijk veel uren. Ook in de weekenden is ze nog wel eens met werk bezig. Toch heeft ze nog veel uren over om andere dingen te doen naast haar werk. Daarbij gunt ze het zichzelf om dingen te ondernemen waar ze veel energie van krijgt. Zo zijn er volgens haar verschillende soorten werk. Bos zit namelijk bijvoorbeeld ook in de Raad van Toezicht van De Nederlandse Opera en het Nationale Ballet. Hiervoor gaat ze ook wel eens naar een voorstelling en voor haar is dat naast werk zeker ook ontspanning. Ook gaat ze in het weekend graag wandelen met haar man of vrienden en houdt ze van lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code