Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Edwin van Calker

Edwin van Calker werd geboren op 14 juni 1979 in Gasselternijveenschermond, een klein dorpje in Drenthe. Al van jongs af aan was Edwin bezig met sport. In zijn jeugd richtte hij zich dan ook op gymnastiek, tennis en atletiek. Atletiek was de sport waarbij zijn talent al snel naar voren kwam. Toen van Calker 16 jaar was behaalde hij al verschillende landstitels en hij was de trotse eigenaar van twee nieuwe jeugdrecords voor estafette lopen. Op 19 jarige leeftijd deed Edwin mee met het wereldkampioenschappen voor junioren in Annecy. Hier haalde hij net niet het podium en werd hij vijfde op de tienkamp. Vandaag de dag is Edwin vooral bezig met trainen voor zijn bobslee team. Een vriendin of vrouw zit er voor Edwin op dit moment niet in. Hij is immers vijf maanden per jaar weg van huis.

Hobby en carrière

Sport is zoals eerder gezegd dus een grote hobby van Edwin van Calker. Het is voor hem dan ook een geweldige ervaring om van zijn hobby ook zijn beroep te kunnen maken. We kennen Edwin van Calker vandaag de dag voornamelijk van het bobsleeën. Pas op latere leeftijd ging hij zich hier mee bezighouden. In 2000 trok deze sport de interesse van van Calker. Dit kwam eigenlijk door zijn broer Arnold van Calker. Samen met Arnold heeft hij tijdens zijn jeugd veel getraind op de atletiekbaan, en Arnold was dan ook degene die hem in 2001 kon overhalen om als renner aan de slag te gaan voor het bobslee team van Niemeijer. Destijds was het vooral een hobby van Edwin, maar later, in 2002, werd het bobsleeën steeds serieuzer omdat hij was gevraagd voor het team van de topsporter Arend Glas. Dit was voor hem heel speciaal omdat het team van Glas naar de Olympische Spelen in Salt Lake City aan het toewerken was.

Olympische spelen

Edwin van CalkerBobsleeën staat sinds de Olympische Winterspelen van 1924 in Charmonix op het programma van de Olympische Spelen. Helaas kwam Edwin van Calker niet in actie bij de spelen in Salt Lake City, maar door dit avontuur was zijn liefde voor de sport alleen maar groter geworden. Voorheen was Edwin alleen maar te zien als remmer van het team, maar na de spelen in Salt Lake City besluiten de broertjes van Calker om samen een nieuw team op te zetten waarbij Edwin als piloot zal worden aangesteld. Het team begon zich voornamelijk te richten op de spelen in Vancouver van 2010. Edwin van Calker deed het als piloot van zijn team erg goed en leerde dan ook snel de kneepjes van het vak. Voor de spelen van 2010 had Nederland grote verwachtingen van Team van Calker. Helaas werd van Calker in de twee-mans bob slechts veertiende. Tijdens de trainingen voor de spelen kwam de Georgiër Nodar Kumaritashvili om het leven op de bobslee-baan. Edwin besloot dan ook om niet te starten in de vier-mans bobslee. Vele Nederlanders hebben hem dit niet in dank afgenomen maar van Calker zelf heeft nooit spijt gehad van zijn besluit. De veiligheid en kwaliteit van de baan was niet goed genoeg en hij wilde zijn team niet in onveiligheid brengen. Vancouver werd dus geen succes.

Sotsji 2014

Dit jaar heeft Edwin van Calker weer een poging gewaagd op de Olympische Spelen in Sotsji. Begin februari liet van Calker weten dat hij een goed gevoel heeft bij de baan in Sotsji. Helaas won Edwin tot nu toe nog geen medaille, maar toch zegt hij zeer tevreden te zijn met de negentiende plek die hij in de tweemansbob heeft gehaald. Op 22 februari zal hij ook nog met de viermansbob naar beneden gaan. En doordat de rit in de tweemansbob hem goed afging, heeft hij alleen maar meer vertrouwen gekregen voor 22 februari.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code