Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Dominique van der Heyde

Bij de naam Dominique van der Heyde gaat misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar haar gezicht komt u zeker bekend voor. Dominique van der Heyde was parlementair verslaggeefster voor de NOS en is sinds 2014 politiek duider van Nieuwsuur. Ze werd op 2 juli 1964 in Leiden geboren.

Jeugd

Dominique van der HeydeDominique van der Heyde groeide op in Arnhem en is de middelste van een gezin van vijf kinderen. Haar ouders beschreef ze in een interview met de Volkskrant als extreem liberaal. De vader van Van der Heyde was chirurg en voorzitter van de Vereniging van Heelkunde. Haar moeder had graag actrice wilde worden en was zelf in de jaren vijftig korte tijd presentator van het Journaal geweest. De moeders kant van de familie luistert naar de naam Van Erven Dorens en presentator Beau van Erven Dorens is dan ook een jonge neef. Dominique van der Heyde is lesbisch maar had nooit enig probleem om daar voor uit te komen, haar moeder kwam er zelfs zelf mee. Haar zussen waren echte ‘meisjes-meisjes’, terwijl Van der Heyde boomhutten bouwde en met haar vader discussieerde. Ook had ze een jonger broertje, Niels, die geboren werd met een scoliose en op zijn 28e overleed.

Loopbaan

Dominique van der Heyde kon niet goed kiezen wat ze wilde gaan studeren. Ze begon aan een studie geschiedenis, maar stopte hiermee. Ondertussen had ze ook nog een poging gewaagd om toegelaten te worden tot de toneelschool, iets wat haar moeder ook leuk had gevonden, maar dit lukte niet. Haar vriendinnen studeerden allemaal rechten en omdat Van der Heyde iets anders wilde doen werd het politicologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In Amsterdam werd ze lid van het corps en trad toe tot dispuut Arktos, een dispuut dat bekend stond om haar alternatieve imago. Gedurende haar studie in de jaren tachtig had ze baantjes bij Gall & Gall en de Sociale Verzekeringsbank. Ook na haar studie bleef ze werken voor de Sociale Verzekeringsbank, totdat een vriendin haar aanraadde een brief naar de NOS te sturen rond de zomer, wanneer ze veel invallers zochten. En zo kwam Van der Heyde in 1996 als freelancer bij de buitenlandredactie van het NOS Journaal terecht. Ze werkte meerdere jaren als redacteur buitenland bij het Journaal. In 2000 maakte ze de overstap naar binnenlandse verslaglegging en in 2002 kwam ze in de parlementaire redactie van de NOS in Den Haag, waar ze parlementair verslaggeefster en commentator werd. Zes jaar later werd ze duider van het politieke nieuws in het achtuurjournaal. Per 1 januari 2014 is zij politiek duider van Nieuwsuur, waarmee ze Ferry Mingelen opvolgde.

Relatie

Dominique van der Heyde is sinds 2005 getrouwd met Annet de Jong, die eveneens journaliste is, maar dan voor De Telegraaf. De Jong is ook schrijfster van beroep, zo schreef ze onder meer de thrillers Vuurkoraal en Bitter Vocht. Van der Heyde en De Jong brachten hun huwelijk bewust via de media naar buiten, omdat Van der Heyde er geen geheim van wil maken. Op het moment van schrijven woont Dominique van der Heyde samen met haar vrouw in Amsterdam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code