Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Diederik Samsom

Diederik Maarten Samsom zag op 10 juli 1971 het levenslicht in Groningen. Diederik Samsom is als politicus bekend geworden bij het grote publiek toen hij in 2012 politiek leider en fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid (PvdA) werd.

Actief studentenleven

Diederik-SamsomDe vader van Diederik Samsom was internist en zijn moeder was fysiotherapeute. Hij groeide op in Leeuwarden en rondde daar in 1989 aan het Stedelijk Gymnasium zijn middelbare school af. Hierna begon hij in datzelfde jaar aan de studie technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hij studeerde af in kernfysica en mocht zich in 1997 ingenieur noemen. Samsom had een zeer actief studentenbestaan. Hij zat bij de Delftse jongerenvereniging OJV de Kroonbeurs, waar hij ook een jaar vicevoorzitter van was. Ook zat hij in het bestuur van de Delftse studentenvakbond VSSD en was hij actief bij de LSVb. Vanaf 1992 werkte hij drie jaar als bijbaan in café Locus Publicus in Delft. Samsom was van 1995 tot 2001 actief bij Greenpeace, waar hij onder andere campagne- en projectleider was. Tijdens zijn studententijd kwam Samsom bij de PvdA terecht en in 2002 stelde hij zich bij de verkiezingen beschikbaar als kandidaat voor de Tweede Kamer. Hij werd niet gekozen en ging dus iets anders doen: hij richtte energiebedrijf Echte Energie op, dat in groene stroom handelde en sinds 2008 in handen is van Eneco.

Politiek

Begin 2003 trad Diederik Samsom toe tot de Tweede Kamer, waar hij tot 2011 woordvoerder milieubeleid was. Sinds 2012 is hij woordvoerder asiel en migratie. Op 20 februari 2012 werd bekend dat Job Cohen zou aftreden als politiek leider en fractievoorzitter van de PvdA. Halverwege maart won Samsom de ledenraadpleging over het partijleiderschap en fractievoorzitterschap met iets meer dan de helft van de stemmen. Samsom wilde van de PvdA de grootste partij worden en had zelf de ambitie om premier te worden. Dit gebeurde echter niet: Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2012, terwijl Samsom lijsttrekker was voor de PvdA, haalde zijn partij acht zetels meer dan de voorgaande verkiezing, maar dit was net niet genoeg om de grootste van Nederland te worden. Dit werd de VVD en dus overlegde Samsom met Mark Rutte over het kabinet. Na een aantal weken werd duidelijk dat er een kabinet werd tussen PvdA en VVD werd. Samsom trad niet toe tot het kabinet, maar bleef in de Tweede Kamer. Hoewel de PvdA dus niet de grootste partij werd, was Samsom zeker geen verliezer geweest tijdens deze verkiezingen. De PvdA had veel beter gescoord dan in de peilingen was voorspeld en de media schreven dit toe aan het optreden van Samsom als lijsttrekker. De meerderheid van de tv-kijkers vonden dan ook dat Samsom als beste uit de bus was gekomen tijdens de lijsttrekkersdebatten. Als kers op de taart werd Samsom in december 2012 door de parlementaire pers uitgeroepen tot Politicus van het jaar 2012. Ook het jongerenpanel van EenVandaag benoemde hem als Politicus van het jaar.

Privé

In augustus 2012 werd bekendgemaakt dat Diederik Samsom van zijn vrouw Tineke ging scheiden. Het stel heeft samen twee kinderen: een zoon en een dochter. Dochter Benthe, die een hersenafwijking heeft, trad op in een reclamespotje van Diederik Samsom. De zorg over de kinderen wordt verdeeld en Samsom blijft dan ook bij zijn familie in de buurt wonen. Samsom eet vegetarisch en is een liefhebber van waterpolo en zwemmen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code