Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Coosje Smid

Coosje SmidCoosje Smid werd op 18 februari 1990 geboren in Winterswijk, Gelderland. Smid is de dochter van Ernst Daniel Smid, een Nederlandse zanger en televisiepresentator en ballerina Rosemarie “Roos” Giesen van der Sluis. Nadat Smid haar havo-opleiding afrondde, besloot ze om te gaan studeren aan de Nederlandse Popacademie in Utrecht. In 2009 studeerde ze daar binnen de afstudeer richting singer/songwriting af. Dit houdt in dat zij haar eigen liedjes schrijft en zingt en zichzelf daarbij begeleidt op een akoestische gitaar of piano.

Acteer carrière

2010 was voor Coosje Smid het jaar waarin zij haar acteer debuut maakte in de film ‘Joy’ van Mijke de Jong. Voor haar rol als Denise ontving zij in 2010 een Gouden Kalf voor de beste vrouwelijke bijrol. In 2011 speelde Smid samen met Tygo Gernandt en Sigrid ten Napel in ‘Vast’ van Rolf van Eijk. In datzelfde jaar ontving deze het Gouden Kalf voor het Beste Televisie Drama. Hierna volgde nog vele andere rollen, waaronder één in Penoza, Van God Los, Steen, Roffa en A’dam-E.V.A.

Zang carrière

Ook  op het gebied van zang is Coosje Smid actief. Ze was nog student aan de Popacademie toen ze een platendeal tekende met Sony Music. In juni 2010 bracht zij haar eerste EP ‘Happy Ending’ uit onder haar alias Cosy. Later in dat jaar bracht zij haar single ‘Find your way back home’ uit. In 2013 deed Smid mee aan het vierde seizoen van ‘The Voice of Holland’. Haar blind audition werd direct een hit; met het nummer ‘Fields of Gold’ belandde ze direct na de uitzending op nummer één in de iTunes top 100. Uiteindelijk behaalde Coosje Smid de kwartfinale van The Voice met als coach Ilse de Lange.

Oxfam Novib en Coosje Smid

In juni 2010, ver voor het ‘The Voice of Holland’ avontuur van Coosje Smid, maakte Coosje samen met haar vader Ernst Daniel Smid een reis naar Niger. Dit deden ze met een goed doel voor ogen, namelijk Oxfam Novib. Dit deden ze samen in het kader van het NCRV programma ‘Van Popster tot Operaster’. De reis werd vastgelegd en uitgezonden op 28 augustus 2010. Smid scheef ter gelegenheid van dit programma het nummer ‘Find your way back home’. Een jaar later, in juli 2011, maakte Smid opnieuw een reis voor de tweede editie van het programma. Dit keer ging zij wederom met haar vader naar een andere bestemming, namelijk Bangladesh. Op 31 augustus 2011 werd dit programma uitgezonden bij de NCRV.

Expeditie Robinson 2014

Na de deelname van Coosje Smid aan ‘The Voice of Holland’ is zij actief geweest bij de theaterproductie ‘Voor Elkaar’ van producent Una Voce. Ook speelde zij mee in de kinderfilm ‘Sinterklaas en Diego: Het Geheim van de Ring’. In het najaar van 2014 was Coosje Smid wekelijks op televisie te zien zijn in het vijftiende seizoen van RTL5 programma ‘Expeditie Robinson’. Wat vind jij van de deelname van Expeditie Robinson 2014? Reageer hieronder!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code