Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Chris Ostendorf

Chris Ostendorf is parlementair verslaggever voor Nieuwsuur. Hij omschrijft zichzelf in zijn introductie op de NOS-website als “een journalist, die graag het politieke steekspel doorgrondt”.

Opleiding

Chris Ostendorf was al in zijn middelbare schooltijd betrokken bij het Letterenplatform van de school waar hij het gymnasium doorliep. Daarna studeerde hij Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij voltooide zijn studie tussen 1989 en 1995.

In het collegejaar 1993-1994 liep Ostendorf stage bij CNN, tijdens zijn verblijf in New York. Hier volgde hij in het kader van een uitwisselingsproject onderwijs aan de New School for Social Research. Voor CNN werkte hij bij de afdeling die zich bezighield met de berichtgeving over de Verenigde Naties, die hun hoofdkantoor in New York hebben. Later deed hij ook mee aan een uitwisseling met de Hauptstadstudio Berlin van de Duitse zender ARD.

Loopbaan

Na zijn afstuderen begon Ostendorf als verslaggever bij RTV Noord-Holland, nu bekend als NH. Hier deed hij drie jaar lang verslag voor de regionale radiotak. In 1998 maakte hij de overstap naar de televisie. Voor de NOS was hij aanvankelijk redacteur en verslaggever bij Den Haag Vandaag, dat verslag deed van de politieke beslommeringen in de hofstad. Vanaf 2002 ging Ostendorf aan de slag als verslaggever voor het NOS Journaal, voornamelijk van gebeurtenissen die betrekking hadden op binnenlandse zaken en justitie, en buitenlandse zaken, defensie en de Europese Unie.

Begin 2009 zond de NOS Chris Ostendorf als multimediaal correspondent naar Brussel, om van daaruit verslag te doen van nieuwsgebeurtenissen rond de Europese Unie en de NAVO. In deze rol bracht hij het nieuws in de uitzendingen van het NOS Journaal, het NOS Radio 1 Journaal en op NOS Online. Hij was voornamelijk actief in de Belgische hoofdstad, evenals in Luxemburg en het Noord-Franse Straatsburg.

Nieuwsuur 

Na bijna zes jaar keerde Ostendorf in september 2014 terug uit Brussel. Direct mocht hij aantreden als politiek verslaggever voor Nieuwsuur, het voornaamste actualiteitenprogramma van de NOS. Sindsdien verslaat hij alles wat met de EU, Nederlands buitenlands beleid of de algemene politiek te maken heeft. Gezien zijn langdurige verblijf dicht bij het vuur in EU-hoofdstad Brussel zijn dit geenszins verrassende expertisegebieden.

Inmiddels is Chris Ostendorf doorgegroeid naar een meer sturende rol binnen het team van Nieuwsuur. Sinds april 2018 combineert hij zijn functie als verslaggever met die van coördinator van de politieke redactie.

Privé

Over Ostendorfs persoonlijke leven is weinig bekend. Wel besprak hij zijn boeken top 5 in 2014 in de l’HOMO, de jaarlijkse special van vrouwenblad LINDA van mediapersoonlijkheid Linda de Mol. Hierin komt onder andere een boek voor dat hij van een schoolvriendin had gekregen, vlak nadat hij uit de kast was gekomen. “Mijn eerste vriendje en ik waren vooral onder de indruk van de foto op de kaft”, lichtte Ostendorf zijn keuze toe.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code