Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Casper Reinders

Casper Reinders werd op 5 augustus 1970 geboren in Amersfoort. Hij groeide op in Aerdenhout, vlakbij Haarlem. Zijn vader was toen al een succesvol ondernemer in de ICT-branche en zijn moeder had een bloemenwinkel en een sportzaak. Het kan dus wel gezegd worden dat Reinders uit een echt ondernemersgezin komt. Ook zijn broer Roeland is later ICT-ondernemer geworden. Reinders zelf is een succesvolle (Amsterdamse) horecaondernemer, maar ziet zichzelf vooral als ‘concept’ man.

Studie

Casper Reinders heeft een lange middelbare school carrière achter de rug, hij begon op de mavo, ging toen naar de havo en heeft uiteindelijk het atheneum gedaan. Na de middelbare school wilde Reinders graag naar de hotelschool in Lausanne, hij beheerste de Franse taal echter niet en koos er daarom voor om naar The New School (een particuliere HBO opleiding op het gebied van communicatie & marketing) in Amsterdam te gaan. Hier volgde hij de opleiding Marketing & PR die hij in 1992 succesvol afrondde.

Begin carrière

Casper ReindersReinders begon in 1996 samen met een vriend het grand-café-restaurant Fortuyn aan de Grote Markt in Haarlem. Reinders moest vooral in het begin erg hard werken om zijn gebrek aan horeca ervaring en een horeca-opleiding te compenseren. Toen Reinders bij zijn ouders in New York op bezoek ging ontdekte hij Lot 61, een lounge zaak. Hij was meteen enorm enthousiast en wist zeker dat hij ook zoiets wilde opzetten in Amsterdam. Uiteindelijk werd het NOA (Noodles of Amsterdam) op de Leidsegracht, dat in 2002 opende. Hoewel velen hem in eerste instantie voor gek verklaarden werd NOA een enorm succes. Kort daarna opende hij samen met Louis Röst het Aziatisch georiënteerde restaurant Moko, dit werd echter niet het succes dat hij had gehoopt en de zaak werd in 2002 verkocht. In datzelfde jaar opende hij Joia, wat in 2003 Suzy Wong werd. Aan de overkant van de straat opende Reinders in 2003 de nachtclub Jimmy Woo, tot op de dag van vandaag zijn grootste succes. In 2005 opende Reinders Vuong, een Frans-Vietnamese brasserie en loungeclub, deze gelegenheid kwam echter niet goed van de grond en werd in 2008 weer verkocht.

Jimmy Woo

De luxe nachtclub Jimmy Woo heeft ervoor gezorgd dat Casper Reinders bekend werd. De naam Jimmy Woo koos Reinders omdat hij de zaak een Hong Kong-sfeer wilde geven. Hij deed alsof Jimmy Woo een bestaande zakenman, opiumhandelaar en kungfu-meester uit Hong Kong was. Dit zorgde er voor dat veel journalisten in de aanloop naar de opening van de tent in 2003 een interview wilden met Jimmy Woo. De ruim 12.000 lampjes op het plafond zijn een van de meest opvallende aspecten van het interieur. Ook de ‘doorbitches’ die ervoor zorgen dat er een leuk publiek naar binnen komt zijn kenmerkend voor Jimmy Woo.

Overige zaken

Na het succes van Jimmy Woo heeft Casper Reinders nog een velen andere zaken geopend. Zo heeft hij in de Reguliersdwarstraat Ludwig Zwei, wat later gewoon Ludwig werd, geopend en heeft hij Rose’s Cantina overgenomen en in 2012 heropend. Paul & Huf en Chicago Social Club zijn ook populaire uitgaansgelegenheden van Reinders. Door de jaren heen heeft Reinders tevens een hoop restaurants in Amsterdam geopend, zoals Bo Cinq, Lion Noir, Woo Brothers, Cinema Paradiso, Chow en het in 2014 geopende Nacional.

Interieurzaken

Over het algemeen hebben de zaken van Casper Reinders een ding gemeen. Ze hebben allemaal een erg opvallend interieur. In 2014 heeft Reinders zijn eigen interieurzaak Libertine aan de Prinsengracht geopend. Hier kan men terecht voor kunst, antiek en andere rariteiten. Ook heeft Reinders samen met Thijs Murré een klein meubel winkeltje Leip & Sons, dat eigenlijk alleen toegankelijk is voor mensen binnen hun kring.

Personeel

Reinders heeft een vriendschappelijke band met zijn personeel en is naar eigen zeggen veel te aardig. In een interview vertelt hij dat hij wel eens iemand heeft ontslagen en dezelfde dag nog heeft aangenomen in een van zijn andere zaken. De rol van baas wil hij zelf niet vervullen en laat hij dan ook aan zijn compagnons over. Zijn bekendheid maakt het makkelijk om personeel aan te trekken, maar het selecteren van personeel verschilt enorm per tent. Reinders vindt het niet alleen belangrijk dat zijn personeel bij de tent aansluit maar ook dat het personeel een weerspiegeling is van de maatschappij. Reinders is ervan overtuigd dat je zonder goede mensen geen succesvolle tent kan hebben.

Privéleven

Casper Reinders is getrouwd en heeft een zoon. Zelf woont hij in Amsterdam, maar hij heeft ook een huis op Ibiza. Aan zijn loft in Amsterdam voegt hij vrijwel elke week wat nieuws toe, maar hij houdt de stijl wel hetzelfde. Op Ibiza heeft hij een boerderij, die qua stijl compleet anders is. Zijn vrouw en zoon wonen op Ibiza, Reinders zelf is hier ongeveer 40% van het jaar. Hierdoor kan het voorkomen dat hij zijn zoon een maand niet ziet, maar wanneer hij bij zijn zoon is spenderen ze erg veel tijd samen. Hoewel hij er in zijn werk ook enorm veel mee bezig is, ziet Reinders verzamelen nog steeds als een hobby. Hij vindt zelf antiek kopen dan ook het mooiste dat er is. In 2004 werd Reinders door Koninklijke Horeca Nederland benoemd tot meest markante horeca ondernemer en in 2012 kreeg hij de Venuez Hospitality & Style Award 2011 voor meest toonaangevende horecaman van het jaar uitgereikt. Tegelijk kreeg zijn restaurant-bar Lion Noir in de Reguliersdwarsstraat de prijs voor Best Interior Design.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code