Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Camiel Eurlings

Camiel Eurlings werd op 16 september 1973 in Valkenburg a/d Geul geboren. Eurlings is voornamelijk bekend als voormalig politicus en chief executive officer (CEO) van KLM. Momenteel is hij lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Jeugd

Camiel-EurlingsCamiel Eurlings groeide op in Valkenburg. Al op achtjarige leeftijd woonde hij vanaf de publieke tribune gemeenteraadsvergaderingen bij. Nadat hij in 1991 zijn gymnasium diploma behaalde aan het Sint-Maartenscollege in Maastricht begon hij in 1991 aan de studie technische bedrijfskunde in Eindhoven. Naast zijn studie was hij in zijn woonplaats politiek actief en werd hij op 12 april 1994, op 20-jarige leeftijd, gekozen tot gemeenteraadslid van Valkenburg aan de Geul. Hiermee was hij op dat moment het jongste gemeenteraadslid ooit van Nederland. In 1998 studeerde Eurlings cum laude af in de richting bedrijfseconomie en marketing aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Politieke carrière

In het jaar dat Camiel Eurlings afstudeerde bereikte hij bij het CDA een plek op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen. Aanvankelijk stond hij op een onverkiesbare plaats, maar middels een intensieve campagne met voorkeursstemmen kwam hij toch in het parlement terecht. Daar maakte hij deel uit van het fractiebestuur en werd hij onder meer woordvoerder Europese Zaken, Buitenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat. In 2004 was Eurlings lijsttrekker voor het CDA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement. Bij de verkiezingen was hij met zijn 30 jaar de jongste lijsttrekker voor de Europese verkiezingen. Als voorzitter van de CDA-delegatie in het Europees Parlement hield hij zich bezig met Buitenlandse Zaken, Burgerlijke Vrijheden, Justitie en Binnenlandse Zaken. In het kabinet-Balkenende IV was Eurlings vanaf 2007 minister van Verkeer en Waterstaat. Hiermee was hij derde op de lijst van jongste Nederlandse ministers na 1815 en de jongste minister van dat kabinet. In 2010 gaf hij aan zich terug te trekken uit de politiek en zich niet verkiesbaar te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen 2010. De reden hiervoor was dat hij meer tijd wilde schenken aan zijn privéleven en zich wilde richten op het stichten van een gezin met zijn toenmalige Hongaarse vriendin Enikö Borbely. Deze relatie liep echter in 2011 stuk.

KLM

Eurlings trad in april 2011 toe tot de vierkoppige directie van KLM, waar hij begon bij de vrachtdivisie. Tevens maakt hij sindsdien deel uit van de Board of Directors van Air France-KLM. Vanaf juli 2013 tot en met oktober 2014 was Eurlings CEO van KLM. Bij het jaarlijkse MT500-onderzoek van Management Team Magazine, werd Camiel Eurlings nog door medebestuurders verkozen tot ‘Beste Bestuurder van 2014’. De vraag was: ‘Wie vindt u op dit moment de meest inspirerende bestuurder van het Nederlandse bedrijfsleven?’. De respondenten konden kiezen uit een lijst met 30 CEO’s, samengesteld uit de topmensen van de grootste Nederlandse bedrijven en AEX-fondsen. Niet alleen Eurlings deed het goed in dit onderzoek, KLM werd zesde in de lijst van meeste bewonderde bedrijven.

Olympisch

Camiel Eurlings was van september 2011 tot en met december 2012 voorzitter van het Olympisch Plan 2028. In die hoedanigheid probeerde hij de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen. Hier is hij helaas niet in geslaagd. Op 10 september 2013 werd Eurlings in Buenos Aires op persoonlijke titel gekozen als lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Privéleven

Camiel Eurlings, volledige naam Camiel Martinus Petrus Stephanus Eurlings, is na zijn korte relatie met model en presentatrice Wendy Dubbeld momenteel weer vrijgezel. Alhoewel hij destijds de politiek uit is gestapt onder het mom van meer tijd besteden aan zijn privéleven en het stichten van een gezin met zijn toenmalige Hongaarse vriendin Enikö Borbely heeft Eurlings geen kinderen. Eurlings en Borbely gingen in 2011 uit elkaar. Momenteel woont hij in Amsterdam. In zijn vrije tijd doet Eurlings graag aan wielrennen. Op 3 december 2010 is Eurlings benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, en op 30 oktober 2010 tot Ridder in de Orde van het Heilig Graf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code