Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Arjen Lubach

Arjen Lubach, geboren op 22 oktober 1979 in Groningen, is voornamelijk bekend als presentator van Zondag met Lubach. In 2016 en 2017 won hij met dit programma de Zilveren Nipkowschijf en de Gouden Televizierring. Lubach is ook een productief schrijver, cabaretier en muziekproducent. Zo scoorde hij in 2001 onder zijn pseudoniem Slimme Schemer de hit Jelle, samen met Janine Abbring, alias Tido. Abbring en Lubach hebben in die periode een relatie, maar gaan daarna als vrienden en later ook als collega’s verder. Lubach is anno 2019 samen met zijn vriendin Martine de Jong, schrijfster en artdirector van Zondag met Lubach

Jeugd en opleiding

Lubach werd geboren in Groningen. Allebei zijn ouders waren jurist, vader zelfs hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tot zijn vijftiende woonde Lubach in Lutjegast, aan de provinciegrens met Friesland. Daar voelde Lubach zich een buitenstaander, maar had hij desondanks een prettige jeugd. Toen hij elf jaar oud was, kreeg zijn moeder de diagnose borstkanker. Zij overleed een jaar later.

Arjen Lubach ging na de basisschool naar het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen. Vanaf de derde klas ging hij naar het christelijke Maartenscollege in Haren. Na de middelbare school studeerde Lubach Spaans aan de Rijksuniversiteit Groningen. Deze studie brak hij af toen hij besloot niet meer te geloven en zichzelf opnieuw moest uitvinden. Vervolgens studeerde hij filosofie. In het tweede jaar ontmoette hij Janine Abbring, met wie hij de hit Jelle schreef.

Overtuigingen

Lubach heeft zich meermaals uitgesproken over het loskomen van zijn geloof, naar zijn zeggen “een enorme bevrijding”. Hoewel hij in een gelovig gezin werd opgevoed en zijn basisschool- en een deel van zijn middelbare schooltijd op christelijke scholen doorbracht, versterkte de vroege dood van zijn moeder Lubachs twijfel in het geloof. In zijn studententijd raakte hij het geloof definitief kwijt en belandde hij in een existentiële crisis. Geloven noemde Lubach in Trouw dan ook “pertinente onzin” en “de grootste brainwash ever”.

Daarnaast is Arjen Lubach overtuigd republikein. Zo ontkrachtte hij in een opiniestuk voor nrc.next tien argumenten vóór de monarchie. Ook wilde hij zich tot Farao der Nederlanden Arjen Henrik I laten kronen en verzamelde hij 65.000 handtekeningen om zijn burgerinitiatief te ondersteunen. De Tweede Kamer deed echter niks met het voorstel, omdat het niet over dergelijke besluiten ging. Lubachs reactie was veelzeggend voor zijn kijk op het koningschap: “Dit is een klap in het gezicht voor iedereen die van onrechtvaardige staatsvormen houdt.”  

Televisiewerk

Met Buro Renkema, dat hij mede oprichtte, maakte Lubach sinds 2005 items die onder meer bij De Wereld Draait Door te zien waren. Vanaf 2009 maakte Lubach de Rapservice voor Koefnoen, als MC T-Lex. Bij DWDD was hij in 2013 maandelijks te zien met een taalrubriek.

In 2010 deed Arjen Lubach mee met Wie is de Mol?, het programma dat hij in 2013 en 2014 als presentator van MolTalk centraal stelde. In 2012 won Lubach de finale van De Slimste Mens.  

Zijn grote doorbraak beleefde Lubach met de satirische talkshow Zondag met Lubach, die sinds 2014 wordt uitgezonden op NPO3. Populaire fragmenten gingen onder meer over zijn initiatief om Farao der Nederlanden te worden, over zijn pleidooi tegen dierenleed en de vleesindustrie, over zijn aanval op het taboe rond kernenergie en over zijn America First – The Netherlands Second-video ter gelegenheid van het aantreden van Donald Trump als president van de Verenigde Staten.

Radio en muziek

Na als vrijwilliger bij de stadsomroep van Groningen te hebben gewerkt, begon Arjen Lubach in 2003 met zijn nachtprogramma Arjen L bij 3FM. Ook schoof hij bij Claudia de Breij en Giel Beelen aan als sidekick. In 2007 was hij wekelijks te horen op Radio 6 in De Avonden.

Daarnaast maakt Lubach muziek. In 2001 scoorde hij met Janine Abbring de hit Jelle, waarmee zij als het duo Slimme Schemer en Tido de derde positie in de Nederlandse Top 40 bereikten. Onder het pseudoniem Hartebees bracht Lubach in 2015 het nummer Justified (Sunrise funk). In 2016 werd bekend dat Lubach deel was van duo The Galaxy, dat de ep’s Bass Country Club (2015) en Moon & The Stars (2016) uitbracht. In 2018 maakte hij met Zondag met Lubach het nummer Tweede Paasdag, met vlogger en rapper Famke Louise. Later dat jaar bracht hij onder zijn eigen naam een remix uit van A Boat Beneath A Sunny Sky.

Theater en schrijfwerk

Arjen Lubach publiceerde de romans Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend (2006), Bastaardsuiker (2008) en Magnus (2011). Met IV (2013) maakte hij zijn thrillerdebuut. Daarnaast schrijft Lubach onder meer opiniestukken voor nrc.next en was hij als tekstschrijver werkzaam voor radio- en televisieprogramma’s als De Wereld Draait Door.

Ook schrijft Lubach scenario’s voor film en theater. Met theatergezelschap Op Sterk Water trad hij van 2001 tot 2014 op in Nederlandse en Belgische theaters en (comedy)festivals. Hij trok zich terug uit het gezelschap om zijn Zondag met Lubach te gaan maken. Eind 2018 startte Lubach met zijn nieuwe theatershow Arjen Lubach LIVE!.

Onderscheidingen

Jelle leverde Arjen Lubach een nominatie voor een Top of the PopsAward op als beste nieuwkomer, de categorie waarin hij in 2005 ook voor een Marconi Award in aanmerking kwam met Arjen L. Lubachs thrillerdebuut IV werd in 2013 genomineerd voor de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige spannende roman, en won de Crimezone Debuutprijs. Lubach werd in 2015 genomineerd voor de Televizier Aanstormend Talent Award. Zondag met Lubach won in 2016 de Zilveren Nipkowschijf en in 2017 de Gouden Televizierring. In 2015 riep het Nieuw Republikeins Genootschap Lubach uit tot Republikein van het Jaar 2015. VVD-jongerentak JOVD riep Lubach uit tot Liberaal van het Jaar 2015.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code