Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Angelien Kemna

Angelien Kemna werd op 3 november 1957 in Zwolle geboren. Kemna werd in 2011 door Opzij uitgeroepen tot machtigste vrouw van Nederland. Momenteel is ze CIO (Chief Investment Officer) bij APG Groep, Commissaris bij Yellow & Blue en bestuurslid van de Duisenberg School of Finance.

Academische carrière

Angelien KemnaAngelien Kemna studeerde bedrijfseconometrie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In haar studententijd begon Kemna met beleggen, wat haar redelijk goed afging. Van de winst die ze maakte kon ze op vakantie, als het meezat kon ze een verre reis maken en anders bleef ze dichter bij huis. Na afronding van haar studie promoveerde Kemna in 1988 op het gebied van financiering en beleggingen aan de Erasmus Universiteit. Van 1993 tot en met 1999 is ze deeltijd hoogleraar Finance geweest aan de Universiteit van Maastricht. In 2007 keerde ze terug naar de Erasmus Universiteit, hier was ze tot 2012 Hoogleraar Coprorate Governance & Financial Econometrics.

Carrière

Naast haar academische carrière heeft Angelien Kemna ook een carrière in het bedrijfsleven. Na haar studie is ze aan de slag gegaan bij Rebeco, hier heeft ze verschillende functies vervuld. Zo heeft ze gewerkt als directeur van Iris (onderzoeksbureau van Rabobank en Robeco), directeur Beleggingen en Account management, portfoliomanager van Rolinco en als hoofd Kwantitatief Onderzoek. In 2011 is Kemna overgestapt naar de ING Investment Management, hier was ze CIO (Chief Investment Officer). Kort hierna werd ze benoemd tot CEO van ING Investment Management Europe, ze had in deze functie zo’n 150 miljard euro onder haar beheer. In 2007 stapte ze echter onverwachts op, hierover zei Kemna dat ze iets wou terug doen voor de maatschappij maar wel in haar vakgebied. In 2009 ging Kemna aan de slag als CIO bij pensioenbeheerder APG. APG beheert de pensioengelden voor de overheid, het onderwijs en de bouw. Bij APG heeft Kemna zeggenschap over 205 miljard euro. Ze probeert het vertrouwen in pensioenfondsen en de beleggingen van pensioenfondsen terug te brengen. Naast haar werk als CIO bij APG zit Kemna in verschillende commissies en is ze betrokken bij duurzame initiatieven. Zo is Kemna in 2011 benoemd tot bestuurder van het Tinbergen Instituut, het onderzoeksinstituut voor economie, econometrie en financiën van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Momenteel is Kemna onder meer commissaris bij Yellow & Blue, een beleggingsfonds dat gespecialiseerd is in het investeren in opstartende bedrijven die zich richten op schone energie. Daarnaast is ze bestuurslid van de Duisenberg School of Finance, dit is een opleidingsinstituut dat masters in finance aanbiedt.

Privéleven

Angelien Kemna is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter. Als kind was Kemna erg energiek en was ze altijd aan het elastieken, touwtjespringen en stoepranden. Kemna wilde vroeger graag gym juf worden. Alhoewel haar carrière heel anders is dan zij vroeger voor ogen had houdt Kemna nog steeds erg van sporten. Op de middelbare school heeft Kemna een basketbalteam opgezet, ze was trainer, coach en speler. Naar eigen zeggen heeft dit haar karakter erg gevormd en heeft ze hier geleerd dat een leider anders om dient te gaan met verschillende individuen. Kemna is gek op auto’s, toen ze de mogelijkheid had kocht ze een Audi TT waar ze helemaal weg van was. Volgens Kemna is haar grootste ondeugd om tot diep in de nacht fantasy-boeken te lezen. In 2011 werd Kemna door Opzij verkozen tot machtigste vrouw van Nederland. De jury was van oordeel dat Kemna ‘een geweldige en eigen stempel drukt op de financiële sector, ondertussen oog houdend voor duurzame, maatschappelijke ontwikkelingen’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code