Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Amber Brantsen

Amber Brantsen werd geboren op 9 september 1989. Altijd was ze al “een vervelende streber”, geeft ze in het AD lachend toe. “En nee, dat is nooit meer goed gekomen.” Het bracht haar wel tot het hoogste podium in de Nederlandse mediawereld: het NOS Journaal. Hier is Brantsen sinds 2017 als presentator te zien. Ook in de privésfeer is ze gelukkig. Radio-dj Frank van der Lenden verklapte in zijn show op 3FM dat Brantsen een relatie had met Rachid Finge, voormalig nieuwslezer en nu werkzaam voor Google. Wanneer ze niet aan het werk is, doet Brantsen graag aan crossfit of volgt ze de Formule 1.

Opleiding

Na een propedeuse Media en Cultuur te hebben behaald aan de Universiteit van Amsterdam, voltooide Brantsen tussen 2009 tot 2014 een bachelor en master Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden. Toch bleef de journalistiek altijd in haar gedachten. In haar studententijd voelde zij zich dan ook een buitenbeentje, valt bij de NOS te lezen: “Daar waar iedereen een functie op een ministerie of een politieke post ambieerde, wilde ik juist aan de andere kant zitten, vraagtekens zetten bij politieke keuzes, beleidsfalen aan het licht brengen, context geven aan nieuwe wetten en regels.”

Haar eerste stappen in de journalistiek zette Amber Brantsen dan ook al tijdens haar studie. Vanaf 2012 werkte zij twee jaar als radionieuwslezer en hoofdredacteur bij de lokale Leidse zender Unity FM. Ook ging ze in 2013 aan de slag als radionieuwslezer bij de meer regionaal georiënteerde Omroep West.

Carrière

Na haar afstuderen begon Brantsen op de redactie en als nieuwslezer bij Bureau Regio, het samenwerkingsverband van de Regionale Omroepen en de NOS. Na een stage op de binnenlandredactie van de NOS, kwam hier eenzelfde functie bij de NOS zelf bij. Hier presenteerde zij onder meer NOS op 3. Van januari 2016 tot juli 2017 schoof Brantsen bij Jurgen van den Berg aan als medepresentator van het Radio 1 Journaal.

Sinds augustus 2017 presenteert Amber Brantsen het NOS Journaal overdag en een paar maanden later kwamen hier de uitzendingen van 18.00 uur en het late NOS Journaal bij. Ook brengt zij sindsdien het laatste nieuws in de uitzendingen van Nieuwsuur. 

Veel geleerd

Al in 2015 riep De Volkskrant Brantsen uit tot radiotalent van het jaar. Het jaar daarop was Brantsen een van de drie genomineerden voor de tweejaarlijks uitgereikte Philip Bloemendal Prijs voor jonge presentatoren met talent. Daarna heeft zij nog veel bijgeleerd, vooral in de afgelopen periode. Zeker wanneer dingen fout gaan staat Brantsen tegenwoordig sterker in haar schoenen. “Waar de perfectionist in mij vroeger het liefst de studio zou uitrennen, zie ik nu de uitdaging in het opvangen van dit soort situaties”, schrijft ze over haar eerste tv-jubileum op haar weblog. “Want, zoals mijn vader zou zeggen: piloten verdienen hun geld pas echt wanneer het vliegtuig hapert.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code