Achtergronden van bekende en minder bekende Nederlanders
 

Ad Scheepbouwer

Ad Scheepbouwer werd op 22 juli 1944 geboren in Dordrecht. Scheepbouwer is momenteel directielid bij het  beveiligingsbedrijf Fox-IT. Scheepbouwer is daarnaast lid van de raad van commissarissen van Oyens & Van Eeghen en RFS Holland Holding, beter bekend als Wehkamp. Bij NIBC Bank is Scheepbouwer lid van de Raad van Advies.

Jeugd

Ad ScheepbouwerAd Scheepbouwer heeft de mulo gedaan. Toen Scheepbouwer 16 was begon hij op een schip te werken als kelner. Hierna ging hij aan de slag bij een zuivelfabriek. Door een ernstig motorongeluk moest hij ruim een jaar in het ziekenhuis doorbrengen. Nadat Scheepbouwer was opgeknapt begon hij op de loonadministratie bij chemiebedrijf Dupont. Zijn toenmalige baas zag dat Scheepbouwer talent had en wilde hem promotie laten maken, maar niet voordat hij een diploma had behaald. Scheepbouwer besloot in de avonduren de opleiding boekhouden te volgen zodat hij dit kon bereiken. Vervolgens slaagde hij er in om zich omhoog te werken, op 23-jarige leeftijd had Scheepbouwer de gehele administratie onder zijn hoede.

Carrière

Ad Scheepbouwer werd in 1988 door toenmalig minister van Verkeer & Waterstaat, Neelie Kroes, gevraagd om het Staatsbedrijf der Posterijen, Telegrafie en Telefonie, beter bekend als PTT Post, te leiden. Door de overname van het Australische koeriersbedrijf TNT in 1997 werd PTT Post een nationale speler van formaat. Kort hierop, in 1998, werd het bedrijf opgesplitst in een telecommunicatiebedrijf (KPN) en een postbedrijf (TNT). Scheepbouwer werd benoemd tot bestuursvoorzitter van TNT, in 2001 stapte hij over naar KPN om daar dezelfde rol te vervullen. Op dat moment verkeerde KPN in zwaar weer. Door harde saneringsmaatrelen te nemen slaagde Scheepbouwer er echter in om KPN te redden. Twee jaar na zijn benoeming maakte KPN weer winst en waren de schulden van de KPN fors gedaald. Tot leverde Scheepbouwer in 2002 de titel Topman van het Jaar op. In 2011 vertrok Scheepbouwer als bestuursvoorzitter van KPN, ook legde hij zijn functie als voorzitter van de raad van toezicht van Havenbedrijf Rotterdam neer.

Pensioentijd

Ad Scheepbouwer is niet stil gaan zitten nadat hij gestopt is bij de KPN. Hij wil zich naar eigen zeggen wel graag met andere zaken bezighouden dan hij de afgelopen 25 jaar heeft gedaan. Vandaar dat Scheepbouwer niet is ingegaan op de commissariaten die hem zijn aangeboden. Momenteel houdt hij zich voornamelijk bezig met adviesfuncties en is hij actief als Informal Investor. Bij Fox-IT is Scheepbouwer voor een derde eigenaar en is hij verantwoordelijk voor het op een verantwoorde manier laten groeien van het cybersecuritybedrijf. Daarnaast is Scheepbouwer voorzitter van de Raad van Commissarissen van RFS Holland Holding (Wehkamp) en van de onafhankelijke zakenbank Oyens & Van Eeghen en is hij lid van de Raad van Advies van NIBC Bank.

Privéleven

Ad Scheepbouwer, volledige naam Adrianus Johannes Scheepbouwer, is getrouwd en heeft drie kinderen, twee dochters en een zoon. Wanneer hij wil ontspannen gaat hij het liefst golfen, sport kijken of stapels kranten en tijdschriften lezen. Het afstruinen van boekenwinkels, varen en zeilen zijn tevens geliefde bezigheden van Scheepbouwer. Daarnaast doet hij aan fitness, maar dat is meer noodzaak dan voor zijn plezier. In 199 werd Scheepbouwer benoemd tot ‘Officier in de Orde van Oranje Nassau’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code